Bestaat mijn bedrijfsnaam al? Je bedrijfsnaam checken met Onel

Dé vraag die elke ondernemer zichzelf stelt bij de start van een nieuw bedrijf: bestaat mijn bedrijfsnaam al? Niet onbelangrijk, want met een unieke bedrijfsnaam loop je een stap voor op je concurrenten. En dat niet alleen. Als je de markt betreedt met een naam die al bestaat, kan het zijn dat je inbreuk maakt op een ouder handelsnaam- of merkrecht. En neem van ons aan, de gevolgen van inbreuk wil je liever voorkomen. Dus moet je je bedrijfsnaam checken om te zien of hij al bestaat. Maar, hoe doe je dat?

Om te achterhalen of een bedrijfsnaam nog vrij is voor gebruik, kun je twee dingen doen. Om te beginnen, kun je kijken of de naam al bestaat door ernaar te zoeken in online zoekmachines. Dit geeft een indicatie, maar brengt wel onzekerheden met zich mee. Laat daarom ook altijd je bedrijfsnaam checken op beschikbaarheid door een professional. Een onmiskenbare tweede stap. Je weet dan zeker dat je de bedrijfsnaam veilig kunt gebruiken en dat je geen inbreuk maakt op oudere rechten van een ander.

Je bedrijfsnaam checken op internet

Als de bedrijfsnaam die jij in gedachten hebt al door iemand anders wordt gebruikt, is de kans groot dat je hem op internet wel tegenkomt. Maar pas op; je bedrijfsnaam controleren op internet alleen geeft nooit 100% zekerheid over de beschikbaarheid ervan! Het kan namelijk zomaar gebeuren dat iemand oudere rechten op de naam heeft, maar dat hij deze nog niet actief gebruikt, waardoor je hem op internet niet zult vinden. Bovendien kunnen ook oudere rechten op sterk gelijkende namen een serieus bezwaar zijn voor het gebruik van jouw naam. Een check op internet volstaat daarom niet.

En wat zijn eigenlijk je opties als je de naam wél tegenkomt en je inbreuk dreigt te maken op iemands handelsnaam- of merkrecht? Moet je dan direct een nieuwe naam verzinnen of zijn er nog andere mogelijkheden? Voor goed advies en meer duidelijkheid over de beschikbaarheid van een bedrijfsnaam kun je terecht bij Onel trademarks.

Je bedrijfsnaam checken met Onel

Wie echt een veilige start wil maken met een nieuwe naam, laat zijn bedrijfsnaam checken door Onel. Wij kunnen je niet alleen vertellen of je bedrijfsnaam vrij is voor gebruik, maar ook wat je kunt doen als de naam wel al blijkt te bestaan. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk waarmee we je bedrijfsnaam checken.

Merkonderzoek

Tijdens een merkonderzoek worden de merkenregisters doorgespit om te controleren of de bedrijfsnaam die jij wil gaan gebruiken al als merk bestaat. Allereerst kun je de naam laten checken met een identiek onderzoek. Hierbij wordt onderzocht of de identieke naam al bestaat en of de naam als onderdeel van andere merken in het merkenregister voorkomt.

Op basis van de resultaten van het identiek onderzoek kun je besluiten om ook nog een beschikbaarheidsonderzoek te doen. In de meeste gevallen is dit een verstandige tweede stap, omdat hierbij onderzocht wordt of er ook gelijkende namen in het merkenregister voorkomen. Goed om te weten, want ook op gelijkende namen kun je inbreuk maken.

Bij beide onderzoeken krijg je van Onel een uitgebreid advies over de beschikbaarheid en registreerbaarheid van je bedrijfsnaam. Zo weet je zeker of je de bedrijfsnaam probleemloos kunt registreren en gebruiken.

Handelsnaamonderzoek

Wil je het echt helemaal goed doen en niets aan het toeval overlaten, dan is het raadzaam om naast een merkonderzoek ook een handelsnaamonderzoek te laten uitvoeren. Hierbij wordt gekeken of de bedrijfsnaam al voorkomt in het handelsregister. Het kan namelijk zo zijn dat eenzelfde of een gelijkende naam niet als merk is geregistreerd, maar dat er wel handelsnaamrechten op rusten. Ook een dergelijke inbreuk wil je voorkomen.

Gevolgen van inbreuk

Kies je ervoor om je bedrijfsnaam te gebruiken zonder voorafgaand onderzoek, dan loop je het risico dat iemand je beschuldigt van merkinbreuk. Het kan dan gebeuren dat je moet stoppen met het gebruik van je bedrijfsnaam. In het slechtste geval verdwijnen marketingmaterialen, waar de naam op staat, in de prullenbak en de kans dat je klanten verliest is aanzienlijk als je ineens onder een andere naam verder moet. Om nog maar niet te spreken van de dure proceskosten wanneer je tegen de aanklacht optreedt. Inbreuk kost je hoe dan ook tijd en geld, dus wees verstandig en laat altijd je bedrijfsnaam checken voordat je de markt betreedt.

Wie is Onel trademarks?

Onel trademarks is een merkenbureau waar je terecht kunt voor merkbescherming. Merkbescherming omvat het onderzoek naar de beschikbaarheid van merken- en handelsnamen, maar ook de registratie en bewaking van merken. We zijn gespecialiseerd in merkbescherming voor ondernemers, omdat de gedrevenheid en passie van mkb’ers goed aansluit bij onze eigen werkwijze. Advies van Onel is kort, bondig en direct toepasbaar. Een aanwinst voor het succesvol maken en houden van je bedrijf!

Wat doet Onel trademarks?

Je bedrijfsnaam checken is de eerste stap naar een optimale merkbescherming. Na een merkonderzoek- en handelsnaamonderzoek van Onel weet je zeker dat een naam vrij is en dat je geen inbreuk maakt op oudere rechten van anderen. Daarnaast geven we je een duidelijk advies over de registreerbaarheid van je naam als merk.

De tweede stap is het registreren van de naam. Onel verzorgt merkregistraties voor de Benelux, de Europese Unie en in diverse landen wereldwijd, afhankelijk van waar je met je bedrijf actief bent.

Als je merk eenmaal geregistreerd is, kun je het bij Onel in bewaking geven. We checken dan continu de merkenregisters om te zien of iemand jouw merknaam, of een gelijkende naam, probeert te registreren. Met een zogenaamd inbreukalert ben je snel op de hoogte van inbreuk en kun je gepaste actie ondernemen.

Hulp nodig voor het checken, registreren of bewaken van je bedrijfsnaam? We adviseren je graag. Bel 0294 417 150 of vul ons contactformulier in.