Bedrijfsnaam vastleggen als merk

Eind 2015 telde het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) 1.777.183 bedrijven. Met zoveel ondernemingen in het handelsregister en bovendien een gestage groei, kan je je voorstellen dat er ondernemers zijn die dezelfde of een sterk gelijke bedrijfsnaam (handelsnaam) gebruiken als jij. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het is ook mogelijk dat je last ervaart van een bedrijf met dezelfde naam. Bijvoorbeeld omdat je klanten in verwarring raken. Als je daar iets tegen wil doen, kan je het beste je bedrijfsnaam vastleggen als merk in het merkenregister.

Bedrijfsnaam vastleggen

Wie een bedrijfsnaam als merk in het merkenregister registreert, krijgt een merkrecht en daarmee het alleenrecht op het gebruik van de naam. Als iemand dezelfde of een gelijkende naam gebruikt, voor dezelfde producten of diensten waarvoor jij deze hebt ingeschreven, dan kan je daartegen optreden. Je moet je handelsnaam dan wel vastleggen in het merkenregister, want alleen je handelsnaam toevoegen aan het handelsnaamregister van de KvK is niet voldoende.

Je handelsnaam toevoegen aan het KvK-register

Iedereen die een nieuw bedrijf begint, moet de handelsnaam van de onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Je handelsnaam toevoegen aan het register van de KvK is verplicht, maar biedt geen enkele bescherming tegen inbreuk. Iemand anders kan zomaar dezelfde handelsnaam toevoegen met mogelijk nadelige gevolgen. Hoewel de Handelsnaamwet wel enige vorm van bescherming geeft aan je bedrijfsnaam, is deze bescherming vaak onvoldoende om tegen een andere bedrijfsnaam op te treden.

Bij Onel trademarks zien we regelmatig ondernemers die in een inbreuksituatie terecht zijn gekomen en zich afvragen wat ze moeten doen. Om dit soort situaties het hoofd te kunnen bieden, moet je je bedrijfsnaam vastleggen als merk. Alleen dan is je naam optimaal beschermd en de kans groot dat je succesvol kan optreden tegen inbreuk.

Je handelsnaam vastleggen in de Benelux

Om een bedrijfsnaam als merk te registreren, moet je een merkaanvraag doen bij een officiële instantie voor merkregistratie. In de Benelux en dus ook in Nederland, is dit het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Deze organisatie controleert of een naam aan alle eisen voldoet om een merk te kunnen zijn en legt de naam vervolgens vast in het merkenregister als dit het geval is. Het BBIE checkt niet of de naam al voorkomt in het register. Dit zal je dus vooraf zelf moeten controleren, anders maak je mogelijk inbreuk op het merkrecht van een oudere merkhouder.

Voorkom inbreuk, check je merk!

Voordat je een merkaanvraag doet is het verstandig om de naam te controleren op beschikbaarheid. Als de naam die jij voor ogen hebt al als merknaam door iemand anders is geregistreerd, dan maak je misschien wel inbreuk. Een bedrijfsnaam checken op beschikbaarheid is niet eenvoudig. Je moet namelijk met een heleboel dingen rekening houden. De naam even op internet opzoeken is niet voldoende. Om er zeker van te zijn dat een bedrijfsnaam vrij is voor gebruik en ingeschreven kan worden in het merkenregister, kan Onel een merkonderzoek voor je doen. Wij checken de merkenregisters grondig om te zien of de naam die jij wil gaan gebruiken, of een soortgelijke variant, al voorkomt. Zo niet, dan is de weg vrij voor jouw merkregistratie, kan je je bedrijfsnaam veilig in gebruik nemen en concurrenten van je afslaan.

Je bedrijfsnaam vastleggen buiten de Benelux

Heb je de ambitie om met je bedrijf naar het buitenland te gaan? Om de Europese of misschien zelfs de wereldwijde markt te veroveren? Denk er dan aan om ook je bedrijfsnaam als merk te registreren in het buitenland.

Hoewel merkbescherming in principe nationaal geregeld is en je dus in elk land apart een merkaanvraag zou moeten doen, zijn er ook landen die samen een overeenkomst hebben gesloten. Dat maakt het een stuk makkelijker, want door middel van één merkaanvraag kan je je merk bijvoorbeeld in alle landen van de EU registreren. Hetzelfde geldt voor landen die zich hebben aangesloten bij het Internationale registratiesysteem. Dit zijn onder meer Europese landen, maar ook Australië, Japan en de VS.

Zelf registreren? Hier moet je rekening mee houden

Bij Onel raden we ondernemers meestal af om zelf een merk te registreren. En dat is niet omdat we als merkenbureau azen op nieuwe klandizie, maar omdat het echt behoorlijk mis kan gaan! Het komt regelmatig voor dat iemand bij ons aanklopt nadat er een sommatiebrief op de deurmat is gevallen; een gevolg van het niet goed onderzoeken van de bedrijfsnaam vóór de merkregistratie. Of dat het merk is afgekeurd om verschillende redenen en dus niet geregistreerd kan worden. Ook zien we vaak ondernemers die niet goed nagedacht hebben over de producten- en dienstenomschrijving, of de landen waar ze actief (gaan) zijn en later extra kosten kwijt zijn om dit recht te trekken. Een bedrijfsnaam vastleggen is echt niet zo eenvoudig als het lijkt en als je jezelf tijd, moeite en mogelijk ook extra kosten wil besparen, kan je beter aankloppen bij een specialist.

Wie is Onel trademarks?

Onel trademarks is een merkenbureau waar je als ondernemer terecht kan voor merkonderzoek, merkregistratie, merkbewaking en handelsnaaminbreuk. We werken graag met ondernemers omdat zij, net als wij, praktisch ingesteld zijn en niet van gedoe houden. Advies van Onel is duidelijk en to the point. Laat je via Onel je bedrijfsnaam vastleggen als merk, dan weet je zeker dat het goed gaat.

Hulp nodig voor het checken, registreren of bewaken van je bedrijfsnaam? We adviseren je graag.
Bel 0294 417 150 of vul ons contactformulier in.

Neem contact op