Bedrijfsnaam verzinnen? Denk ook aan de toekomst!

Wat is een goede bedrijfsnaam? Die vraag wordt regelmatig gesteld aan Onel trademarks. Veel beginnende ondernemers vinden het moeilijk om een bedrijfsnaam te verzinnen. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat er jaarlijks grofweg 180.000 startende bedrijven worden ingeschreven bij de KvK. Je wil een unieke bedrijfsnaam, zodat je je kan onderscheiden van concurrenten. Een goede naam draagt bij aan een succesvolle toekomst voor je bedrijf. Maar hoe weet je of een bedrijfsnaam nog vrij is? En aan welke eisen moet een bedrijfsnaam voldoen?

Bedrijfsnaam verzinnen

Een goede bedrijfsnaam is een originele, onderscheidende naam. Een naam die de consument goed kan onthouden en past binnen je bedrijfsstrategie. En een naam die je kan registreren. Niet alleen bij de KvK, maar ook als merk in het merkenregister. Waarom? Omdat je bedrijfsnaam optimaal beschermd is als je deze als merk laat registreren. Je hebt dan het alleenrecht op het gebruik van de naam en kan anderen verbieden een soortgelijke naam te gebruiken. Met een merkregistratie sta je stevig in je schoenen als je te maken krijgt met inbreuk.

Handelsnaamwet vs. merkenwet

Registreer je je bedrijfsnaam niet als merk, dan kan je bij inbreuk alleen terugvallen op de handelsnaamwet. Deze wet beschermt je naam maar tot op zekere hoogte. Als iemand later dan jij dezelfde naam in gebruik neemt, kan je daar niet altijd succesvol tegen optreden. Je moet dan kunnen aantonen dat je de eerste was die de naam gebruikte en dat je concurrent verwarring zaait onder je klanten. Ook kan je alleen optreden als je concurrent de naam gebruikt binnen hetzelfde werkgebied en voor dezelfde producten en diensten als jij.

Laat je je bedrijfsnaam echter als merk registreren, dan wordt deze beschermd via de merkenwet en sta je veel sterker. Een merkrecht is niet plaatsgebonden en dus kan je ook optreden tegen ondernemers die buiten jouw werkgebied vallen, maar wel inbreuk maken op je naam. Bovendien hoef je niet aan te tonen dat je de eerste was die de bedrijfsnaam gebruikte (wat vaak erg lastig is), maar kan je in plaats daarvan terugvallen op de registratiedatum van je merk.

Om deze redenen moet je een bedrijfsnaam verzinnen die je als merk kan laten registreren. Maar hoe weet je of je bedrijfsnaam goed genoeg is voor een merkregistratie?

Een goede bedrijfsnaam verzinnen

Onel trademarks is hét merkenbureau voor ondernemers en adviseert je over de mogelijkheden om je bedrijfsnaam als merk te registreren. Ga je een nieuwe bedrijfsnaam verzinnen, bedenk dan dat je naam in ieder geval aan een paar strenge eisen moet voldoen. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat je naam onderscheidend vermogen moet hebben.

Onderscheidend vermogen

Een bedrijfsnaam dient als onderscheidend teken voor producten of diensten. Wil je een naam als merk laten registreren, dan moet je een bedrijfsnaam verzinnen die onderscheidend genoeg is. Dat doe je door te kiezen voor een bedrijfsnaam die niet de aard, eigenschappen of kenmerken van je product of dienst beschrijft. Een beschrijvende naam, zoals Euro Rent a Car voor een autoverhuurbedrijf, kan bijvoorbeeld niet geregistreerd worden. Deze naam beschrijft letterlijk de dienst, namelijk autoverhuur in Europa, en is daardoor niet onderscheidend genoeg. Ook mag je bedrijfsnaam niet misleidend zijn of in strijd met de wet, openbare orde of goede zeden.

Wil je weten of jouw bedrijfsnaam aan alle eisen voldoet? Of wat je kan doen om een beschrijvende bedrijfsnaam toch te registreren?

Wie is Onel trademarks?

Onel is een merkenbureau waar drie merkenjuristen dagelijks bezig zijn met het onderzoeken, registreren en bewaken van merken. We zijn gespecialiseerd in merkbescherming voor ondernemers, omdat we het leuk vinden om te werken met gedreven en gepassioneerde mkb’ers. Door middel van een nauwe samenwerking en heldere adviezen over merkbescherming helpen we je graag om je onderneming succesvol te maken en houden!

Wat doet Onel trademarks?

Een optimale merkbescherming begint met het bedenken van een sterke bedrijfsnaam of productnaam die vrij is voor gebruik. Door middel van een uitgebreid merkonderzoek kunnen we uitzoeken of de naam, of een naam die erop lijkt, al door iemand anders geregistreerd is als merk. Is dit niet het geval, dan weet je dat je veilig de markt op kan, zonder het risico dat je inbreuk maakt op de merkrechten van iemand anders.

Zijn er geen risico’s aangetroffen en wil je het alleenrecht op je merk? Dan kunnen we de bedrijfsnaam vastleggen. Afhankelijk van waar je met je merk naartoe gaat, registreren we je nieuwe merknaam voor de Benelux, de Europese Unie of zelfs wereldwijd voor heel veel landen.

Is je naam eenmaal geregistreerd, dan kan je bij Onel ook nog kiezen voor merkbewaking. We houden dan de merkenregisters in de gaten om te zien of iemand jouw merknaam, of een merknaam die er erg op lijkt, ook probeert te registreren. Zo’n inbreuk moet je snel de kop indrukken, anders kan het behoorlijk schadelijk zijn voor je bedrijf.

Een bedrijfsnaam verzinnen? Laat je goed adviseren

Wil jij een nieuwe bedrijfsnaam verzinnen, maar kan je vanuit juridisch oogpunt wel wat hulp gebruiken? Of wil je meer informatie over merkonderzoeken, merkregistratie of merkbewaking? We adviseren je graag.
Bel 0294 417 150 of vul ons contactformulier in.

Neem contact op