Beeldmerk registreren met Onel trademarks

Heb jij al een logo voor je bedrijf? Het belang van een beeldmerk moet je niet onderschatten. Een logo straalt op een subtiele manier de waardes van je bedrijf uit. Het zorgt bovendien voor herkenning wanneer je het gebruikt in correspondentie naar je klanten. Kortom, je beeldmerk is waardevol en verdient daarom bescherming. Doe je dit op de juiste manier, dan kan je bijvoorbeeld optreden als iemand een gelijkend logo gebruikt. Je moet dan wel eerst je beeldmerk registreren als merk.

Beeldmerk registreren

Laat je je logo vastleggen als merk dan krijg je het exclusieve recht op het gebruik ervan. Ontwerpt iemand vrijwel eenzelfde logo, dan heb jij met je merkregistratie de macht om gebruik van dat logo te verbieden.

Een logo kan je, al dan niet in combinatie met een woordmerk, inschrijven in het merkenregister. Voordat je dat doet, is het echter wel belangrijk om te controleren of het logo niet al door iemand anders is geregistreerd. Is dat het geval dan maak je inbreuk op de oudere merkrechten van een ander. Daarom adviseren wij ondernemers altijd om vóór een merkregistratie een merkonderzoek te doen.

Controleren of je logo beschikbaar is

Het is vrijwel onmogelijk om zelf te controleren of een logo al door iemand anders als merk is geregistreerd. Toch is het belangrijk dat dit gecheckt wordt, om te voorkomen dat je inbreuk maakt. Dat kan met een merkonderzoek van Onel. Tijdens zo’n onderzoek controleren we of er al een beeldmerk in het merkenregister staat dat erg op jouw logo lijkt. Ook vertellen we je of je logo geschikt is om probleemloos geregistreerd te worden. Als een logo niet onderscheidend genoeg is, zal het bijvoorbeeld niet in aanmerking komen voor een merkregistratie. Soms is dan een kleine aanpassing nodig. Blijkt het logo beschikbaar en registreerbaar? Laat dan je beeldmerk registreren.

Een beeldmerk registreren

Een logo vastleggen in het merkenregister is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er zijn namelijk nogal wat beslissingen die je vooraf moet nemen. Zoals de producten of diensten waarvoor je je beeldmerk registreert. Je kan de producten- en dienstenomschrijving namelijk niet zomaar uitbreiden als je later besluit om je logo ook voor andere producten te gaan gebruiken. En ook je toekomstplannen zijn van belang, want om op te kunnen treden tegen merkinbreuk, moet je je beeldmerk registreren in alle landen waar je met je bedrijf actief bent. Dus als je nu alleen nog in Nederland zit, maar binnen 5 jaar ook denkt uit te breiden richting Europa, dan zal je daar nu al rekening mee moeten houden.

Bij Onel zien we regelmatig ondernemers die tegen problemen aanlopen wanneer ze zelf een logo aanvragen. Bijvoorbeeld omdat hun beeldmerk geweigerd werd, omdat ze beschuldigd worden van inbreuk of omdat ze de verkeerde keuzes hebben gemaakt en niet meer weten hoe ze het moeten oplossen. Je kan dit voorkomen en jezelf moeite en mogelijk extra kosten besparen, door je merkregistratie over te laten aan Onel.

Optreden tegen merkinbreuk

Heb je eenmaal het exclusieve recht op je logo, dan moet je er nog wel voor zorgen dat je inbreuk tijdig ontdekt en aanpakt. Helaas is het onmogelijk om zelf dagelijks het merkenregister te checken op nieuwe logo’s die mogelijk inbreukmakend zijn. Wat je wel kan doen, is je beeldmerk bij Onel in bewaking geven. Wij hebben speciale systemen die 24 uur per dag de registers checken en alle mogelijk inbreukmakende logo’s eruit filteren. Onze merkenjuristen checken vervolgens of deze merken echt een probleem voor je vormen en adviseren je over de stappen die je moet ondernemen om de inbreuk de kop in te drukken. Zoals het versturen van een sommatiebrief, waarin je eist dat de inbreukmaker stopt met het gebruik van het logo. In de meeste gevallen is dit al voldoende om de inbreuk te stoppen en is een gang naar de rechter niet nodig.

Wie is Onel trademarks?

Onel is een merkenbureau waar we met drie gediplomeerde merkenjuristen en een enthousiast team werken aan de bescherming van merken. We zijn gespecialiseerd in merkbescherming voor ondernemers, omdat de passie, snelheid en pragmatische instelling van ondernemers ons aanspreekt. Wij hebben onze dienstverlening hier dan ook op aangepast; geen ingewikkelde en lange juridische rapporten, maar korte, duidelijke en praktische adviezen waar je meteen iets aan hebt.

Wat doet Onel trademarks?

Naast het onderzoeken, registreren en bewaken van beeldmerken, zorgen we bij Onel ook voor de bescherming van al je andere merken. En geloof ons, je hebt vaak meer merken dan je denkt. Een merk is elk teken waaraan je producten of diensten kunnen worden herkend en waardoor ze onderscheiden worden van andere producten of diensten. Denk maar eens aan je bedrijfsnaam, een productnaam, de vorm van een verpakking of een bepaalde schrijfwijze. Al deze merken kunnen we beschermen op dezelfde manier als we logo’s beschermen. Zo kunnen we bijvoorbeeld een merknaam controleren op beschikbaarheid of een bedrijfsnaam vastleggen als merk in het merkenregister.

Hulp nodig voor het checken, registreren of bewaken van je beeldmerk? We adviseren je graag.
Bel 0294 417 150 of vul ons contactformulier in.

Neem contact op