2017 was het jaar van de bitcoin. De bitcoin is het bekendste en succesvolste voorbeeld van cryptovaluta. Maar van wie is de naam bitcoin eigenlijk? En kan je de naam zomaar gebruiken in een merk?

Het achterliggende idee van bitcoin is dat er geen centraal orgaan is die het geld uitgeeft. Er is dus ook geen organisatie die de naam bezit. Dit kan ook niet (meer) want bitcoin is inmiddels verworden tot een soortnaam: een generieke naam voor een soort valuta. Bitcoin registreren voor financiële of administratieve diensten is dus niet mogelijk. Dit soort aanvragen zijn resoluut door bijvoorbeeld het Europese merkenbureau geweigerd. Alternatieve merken zoals Bitcoin Analytix worden wel geaccepteerd. Dergelijke merken geven echter maar weinig bescherming aan het woord bitcoin zelf.

De naam bitcoin kan overigens wel voor geheel andere producten en diensten worden geregistreerd. Producten en diensten die niets te maken hebben met een valuta. Dit wordt dan ook veelvuldig gedaan, merken voor kleding en cosmetica komen voorbij. De leukste is van Katja Fassin, voor snoep. Bitcoin als moderne variant van muntdrop?

Vorige bericht:

 

Volgende bericht: