Kun je de nachtwacht (het schilderij) als merk registreren? Nee, oordeelde het Benelux-Bureau in 2015: dit is te ingewikkeld om een merk te zijn. Bovendien wordt dit schilderij niet als merk opgevat en mist het dus ieder onderscheidend vermogen.

Onlangs moest deze merkeninstantie weer over de Nachtwacht oordelen, maar nu over de naam. De naam Nachtwacht is, in tegenstelling tot het schilderij zelf, wel een goed merk. Nachtwacht is de naam van een serie van Studio 100. Tegen de aanvraag van het logo diende een Belgische onderneming De Nachtwacht in matrassen e.d. oppositie in op grond van haar woordmerk DE NACHTWACHT, ingeschreven voor onder meer matrassen, dekens en de verkoop ervan. De oppositie was gericht tegen de aanvraag van Studio 100 voor producten zoals meubelen en dekens.

Het merk waarop de oppositie was gebaseerd was gebruiksplichtig. Studio 100 vroeg dus om gebruiksbewijzen die de matrassenboer heeft ingediend en door het Benelux-Bureau is bekeken. Deze instantie oordeelt dat er geen bewijs gevonden is voor het gebruik van DE NACHTWACHT voor of op producten. Gelukkig was het merk ook voor diensten ingeschreven (het is een vaak gemaakte fout in merkaanvragen om een merk enkel voor producten in te dienen terwijl de handelsnaam gelijkluidend is). Dit biedt redding want het gebruik van het merk DE NACHTWACHT voor de verkoop van matrassen is wél bewezen. En aangezien deze diensten soortgelijk zijn aan de meeste producten in de bestreden klassen, boekt De Nachtwacht toch succes.

Volgende bericht: