Merkinbreuk
Met een merkregistratie heb je een machtig wapen in handen om inbreuk tegen te gaan. Dit wil alleen niet zeggen dat er geen inbreuk gepleegd zal worden! De concurrentie haakt nu eenmaal graag aan bij successen.
Om jouw merkrechten op een juiste manier te gebruiken en af te dwingen, kan het voorkomen dat je moet optreden tegen derden. Het initiatief hiervoor ligt bij jou, als merkhouder, zelf. De officiële merkeninstanties ondernemen hiertoe geen actie. Aan de andere kant, kun je ook (onbedoeld) beschuldigd worden van inbreuk.
Zowel bij een inbreuk op jouw merk of een vermeende inbreuk door jou, moet er gekeken worden wat jouw rechtspositie is. Dit bepaalt de vervolgstap: schikken of vechten!
Wat te doen bij merkinbreuk
Vaak kan een merkenkwestie worden opgelost door middel van een schikking. Dit heeft ook de voorkeur boven gerechtelijke procedures, omdat deze kostbaar en tijdrovend zijn. En de uitkomst onzeker. Wij kunnen de onderhandelingen met de tegenpartij voeren. In de correspondentie met hen, zorgen we ervoor dat jouw merkrechten worden gewaarborgd bij het vinden van een goede oplossing.
In sommige landen is het mogelijk om middels een wettelijke bezwaarprocedure oppositie tegen een merk in te dienen. Dit is onderdeel van een registratieprocedure. Het betreffende merkenbureau neemt dan een beslissing of het merk wel of niet geregistreerd mag worden. Met deze procedure wordt een dure gang naar de rechter vermeden. Een efficiënte manier om bezwaar te maken dus. Let wel, dergelijke procedures staan slechts een bepaalde tijd open. Het is daarom zaak om inbreukmakende merken snel te signaleren en snel actie te ondernemen. Onze Merkbewaking biedt uitkomst. De merkenjuristen van Onel kunnen je goed adviseren en hebben de juiste tools in handen, dus laat ons direct weten als er sprake is van merkinbreuk of beschuldiging daarvan.