Nieuwe naam

Een nieuw merk, gefeliciteerd! Misschien wel het leukste aan het op de markt brengen van een nieuw bedrijf of een nieuw product, is het verzinnen van een goede merknaam of bedrijfsnaam en een bijpassend logo. Zodra die eenmaal staan, komt je bedrijf of product echt tot leven.

Of het nu een bedrijfsnaam, logo of productnaam of een combinatie daarvan is, een merk moet beschermd worden. Het onderscheidt je namelijk van de rest. Met merkbescherming kun je een ander verbieden eenzelfde of een sterk lijkend merk, dat voor soortgelijke producten of diensten geregistreerd is, te gebruiken. Zo hou je de voorsprong op de concurrentie overeind.

Waar moet een merknaam aan voldoen?

Het verzinnen van een nieuwe naam voor je bedrijf of je product is leuk, maar ook best lastig. Commercieel gezien, is een naam die je product of dienst omschrijft wel handig. Maar juridisch gezien heeft een naam meer nodig om daadwerkelijk als merk te kunnen fungeren.

Om een merk in de Benelux te registreren, moet het aan een aantal eisen voldoen. De belangrijkste is dat het merk onderscheidend vermogen moet hebben. Het mag ook niet te beschrijvend zijn voor de producten of diensten waarvoor het gebruikt wordt. Zo is EURO RENT A CAR te beschrijvend om als merk te kunnen fungeren voor een autoverhuurbedrijf. Over het algemeen geldt, hoe fantasierijker de naam, hoe (juridisch) sterker de naam is.

Een sterke merknaam verzinnen

Onel denkt graag met je mee over een nieuwe bedrijfsnaam of merknaam. Dat is handig, omdat we je tijdens deze fase al kunnen adviseren over de registreerbaarheid van het merk. Wij werken samen met een naamcreatiebedrijf Naem, dus mocht je er zelf niet uitkomen dan kunnen wij je absoluut op weg helpen.