Een goede merknaam verzinnen met Onel

Een merk is een herkenningsteken voor klanten en een manier om je te onderscheiden van concurrenten. Een sterk merk is waardevol. Het is niet voor niets dat grote spelers als Coca-Cola of Heineken tot de tanden gewapend zijn om hun merken te verdedigen tegen merkinbreuk. Het inschrijven van een merk in het merkenregister is daarbij essentieel. Maar om een merk succesvol in te schrijven, moet je wel eerst een goede merknaam verzinnen. Want niet elke naam is juridisch sterk en er zijn nogal wat regels waaraan je moet voldoen om je merk te kunnen registreren.

Goede merknaam verzinnen

Hoe groot of klein je onderneming ook is, merkbescherming is belangrijk. Ook de bakker op de hoek kan last hebben van een concurrerende bakker die dezelfde naam gebruikt voor zijn bedrijf of product. Met een merkregistratie sta je als ondernemer sterk als je in zo’n situatie terecht komt. Een registratie in het merkenregister geeft je het alleenrecht op het gebruik van je merk en dus kan je optreden tegen anderen die dezelfde merknaam ook willen gebruiken. Denk jij erover om je merk te registreren? Dan moet je een goede merknaam bedenken voordat je het registratietraject ingaat.

Een sterke merknaam verzinnen zonder merknaamgenerator

Bij Onel zien we regelmatig namen voorbij komen die commercieel leuk zijn, maar juridisch te kort schieten. We raden ondernemers altijd af om een online merknaamgenerator te gebruiken, want deze houden geen rekening met de voorwaarden die aan een juridisch sterke merknaam worden gesteld. Een merknaam moet namelijk aan een aantal belangrijke eisen voldoen om ingeschreven te kunnen worden in het merkenregister.

Onderscheidend vermogen

Onderscheidend vermogen is de belangrijkste eis die gesteld wordt aan een merknaam. Een merk moet een product of dienst onderscheiden van de producten of diensten van anderen. Daarom moet je geen merknaam verzinnen die te algemeen is. Een merknaam die de aard, eigenschappen of kenmerken van een product direct omschrijft, kan bijvoorbeeld niet ingeschreven worden in het merkenregister. Zo werden Biomild voor yoghurt en Milk & Fruit voor een melk- en fruitdrank geweigerd als merknaam, omdat ze te beschrijvend en daardoor niet onderscheidend genoeg waren.

Overige eisen aan een merknaam

Als je een merknaam bedenkt, zorg er dan voor dat de naam niet misleidend is. Merken die een verkeerde indruk wekken over de herkomst of de kwaliteit van een product of dienst komen niet in aanmerking voor een merkregistratie. Genckenaer oude jenever bijvoorbeeld, werd niet geregistreerd, omdat de jenever niet uit Genk afkomstig was.

Ook merknamen die in strijd zijn met de wet, openbare orde of goede zeden maken geen kans om in het merkenregister terecht te komen. Verder komen namen, emblemen en vlaggen van staten of internationale organisaties niet in aanmerking voor een merkregistratie. Denk er ook aan dat je merk in andere talen eveneens aan deze eisen voldoet. Mocht je met je bedrijf de grens over gaan, dan wil je niet dat je merk in het buitenland geweigerd wordt, omdat het verkeerde associaties oproept.

Mijn naam voldoet aan de eisen, en nu?

Als een merknaam aan alle eisen voldoet, dan is de kans aanzienlijk dat hij zonder problemen geregistreerd kan worden in het merkenregister. Maar let op, misschien heeft iemand anders deze naam al eerder bedacht. In dat geval maak je inbreuk en het is dan ook verstandig om te controleren of de merknaam die jij verzonnen hebt al voorkomt in het merkenregister.

Bij Onel trademarks kan je terecht voor een merkonderzoek, waarbij we het register onder de loep nemen om te zien of er al een identiek of een soortgelijk merk bestaat.

Wie is Onel trademarks?

Juridisch advies over de bescherming van je merken in begrijpelijke taal. Daarvoor moet je bij Onel trademarks zijn. Ons merkenbureau is gespecialiseerd in merkbescherming voor ondernemers. We kennen de problemen waar veel ondernemers tegenaan lopen, omdat we al bijna 50 jaar met zowel kleine als grote ondernemingen werken. Een oplossing is altijd voorhanden en bij Onel krijg je snel en helder advies waar je direct iets mee kan.

Wat doet Onel trademarks?

Voor optimale merkbescherming kan je terecht bij Onel. Wil je een sterke merknaam verzinnen, maar kom je er niet helemaal uit? Wij adviseren je wanneer je twijfelt over de juridische kant van je naam en als je wil weten of de naam aan alle eisen voldoet voor een merkregistratie.

Heb je eenmaal een goede merknaam dan kunnen we je merknaam controleren op beschikbaarheid door middel van een merkonderzoek. We checken de merkenregisters om te zien of de naam nog beschikbaar is, zodat je hem zonder problemen kan registreren.

Is je naam nog niet door iemand anders bedacht en geregistreerd? Dan kunnen we de merknaam vastleggen als merk. Je merknaam komt dan in het merkenregister en jij krijgt het alleenrecht op gebruik van de naam. Dit merkrecht biedt kansen, want hiermee kan je optreden als iemand inbreuk op je maakt. Je moet dit wel zelf in de gaten houden, zodat je actie kan ondernemen. Als je een bewakingsabonnement afsluit bij Onel, dan ontvang je een alert als iemand inbreuk maakt.

Een merknaam verzinnen, onderzoeken en registreren met Onel

Vraag je je af of je merknaam juridisch sterk is? Wil je de naam laten onderzoeken of registreren, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Kies voor de makkelijke weg met Onel. Bel 0294 417 150 of laat een bericht achter via het contactformulier.

Neem contact op