Wat te doen bij handelsnaaminbreuk

Elke dag worden er nieuwe bedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Je kan je voorstellen dat daar wel eens een bedrijfsnaam tussen zit die lijkt op die van jou. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar wat nou als je wel hinder ondervindt van een andere bedrijfsnaam? Bijvoorbeeld omdat je klanten erdoor in verwarring raken? Het liefst zou je de ander verbieden om die naam te gebruiken. Maar kan dat eigenlijk zomaar? Wat zijn je rechten als iemand dezelfde bedrijfsnaam gebruikt als jij? En hoe kan je je handelsnaam zo goed mogelijk beschermen tegen handelsnaaminbreuk?

Handelsnaaminbreuk

Wanneer iemand dezelfde bedrijfsnaam gebruikt als jij, kan je niet zomaar optreden en verwachten dat je gelijk zal krijgen. Veel ondernemers denken dat als ze een handelsnaam inschrijven bij de KvK, ze automatisch het alleenrecht op het gebruik van de naam krijgen. Integendeel, een inschrijving bij de Kamer van Koophandel geeft je geen recht. Wel treedt de Handelsnaamwet in werking als je de bedrijfsnaam actief gebruikt. Daarin schuilt alleen wel een gevaar, want deze wet kent zo zijn beperkingen. Met succes ingrijpen bij handelsnaaminbreuk op basis van de Handelsnaamwet is zeldzaam.

Vertrouw niet op de Handelsnaamwet

Gebruik je je bedrijfsnaam actief, dan kan je optreden tegen handelsnaaminbreuk op basis van de Handelsnaamwet. Maar let op, want je kan alléén iets doen als iemand dezelfde of een gelijkende handelsnaam gebruikt binnen hetzelfde werkgebied én als deze naam verwarring wekt bij het publiek. Het aantonen van verwarring is lastig, net als aantonen dat je de eerste was die de naam gebruikte. Optreden op basis van de Handelsnaamwet is daardoor zeker niet altijd succesvol. Het is dan ook aan te raden om je bedrijfsnaam niet alleen in te schrijven in het KvK-register, maar ook in het merkenregister vast te leggen.

Merkregistratie als wapen tegen inbreuk handelsnaam

Om succesvol op te treden tegen handelsnaaminbreuk, moet je je bedrijfsnaam vastleggen als merk in het merkenregister. Dit is belangrijk, want als je je merk registreert, krijg je een merkrecht. Met dit recht op zak, ben jij de exclusieve eigenaar van het merk. Je hebt het nodig om anderen te verbieden dezelfde bedrijfsnaam, of een naam die er erg op lijkt, ook te gebruiken.

Voorkom dat je zelf inbreuk maakt

Om te voorkomen dat je zelf beschuldigd wordt van merkinbreuk zodra je je bedrijfsnaam als merk registreert, is het verstandig om je bedrijfsnaam te checken op beschikbaarheid. Onel trademarks controleert door middel van een merkonderzoek of jouw bedrijfsnaam al voorkomt in de merkenregisters. Is dit niet het geval, dan weet je zeker dat je je geen problemen op de hals haalt met de registratie van je merk.

Handelsnaaminbreuk snel signaleren

Heb je je bedrijfsnaam als merk geregistreerd, zorg dan dat je snel optreedt zodra je inbreuk signaleert. Hoe sneller je erbij bent, hoe kleiner de kans dat de ander echt grote schade kan veroorzaken.

Snel optreden kan alleen als je inbreuk op je handelsnaam ook snel ontdekt. Helaas is het niet zo dat als je naam eenmaal geregistreerd is, niemand anders die naam meer kan vastleggen. Je moet dus zelf in de gaten houden of er inbreukmakende namen ingeschreven worden in het merkenregister. Onmogelijk om zelf te doen. Daarom biedt Onel je merkbewaking.

Merkbewaking van Onel

Sluit je een bewakingsabonnement af bij Onel dan houden wij 24 uur per dag de merkenregisters in de gaten om te controleren of iemand een voor jou bezwaarlijke naam registreert. Is dit het geval dan ontvang je van ons een inbreukalert. Zo kan je razendsnel ingrijpen als iemand inbreuk op je maakt. Mocht het nodig zijn, dan helpen we je uiteraard om de juiste stappen te nemen om de inbreuk te bestrijden. Vrijwel altijd gaat er eerst een sommatiebrief naar de inbreukmakende partij. Daarin eis je dat de inbreukmaker stopt met het gebruik van de bezwaarlijke naam. Meestal is dit voldoende om de inbreuk te stoppen en is een gang naar de rechter niet nodig.

Bestrijd handelsnaaminbreuk met Onel

Heb je ontdekt dat iemand dezelfde bedrijfsnaam gebruikt als jij? Of wil je inbreuk op je handelsnaam snel signaleren en bestrijden? Laat Onel je bedrijfsnaam beschermen.

Wie is Onel trademarks?

Onel trademarks is hét merkenbureau voor ondernemers. We werken al 50 jaar voor ondernemers in diverse branches en kennen de verschillende markten goed. Het maakt daardoor niet uit in welke branche je werkzaam bent, ook in jouw sector weten we hoe we je merken het beste kunnen beschermen.

Wat doet Onel trademarks?

Uitstekende merkbescherming begint bij Onel met een grondig merkonderzoek. Hierbij checken we of een naam al voorkomt in de merkenregisters vóórdat we deze registreren. Zo voorkomen we dat je met je nieuwe merknaam inbreuk maakt op de oudere merkrechten van een ander.

Is de naam beschikbaar dan registreren we deze, afhankelijk van verschillende factoren in de Benelux, de Europese Unie of in verschillende landen wereldwijd. We leggen je graag een keer uit waar je op moet letten voordat je een merk laat registreren.

Geregistreerde merken kunnen we vervolgens in bewaking nemen. Door middel van merkbewaking sporen we merkinbreuk snel op.

Hulp nodig voor het checken, registreren of bewaken van je bedrijfsnaam? We adviseren je graag.
Bel 0294 417 150 of vul ons contactformulier in.

Neem contact op