Is mijn bedrijfsnaam beschermd door inschrijving in het handelsnaamregister?

Nee, het handelsnaamregister biedt geen bescherming voor je bedrijfsnaam. Maar wat dan wel? Bij Onel trademarks spreken we regelmatig ondernemers die helemaal de draad kwijt zijn als het gaat om de bescherming van hun handelsnaam. Beschermt het handelsnaamrecht mijn bedrijfsnaam en waarvoor is het merkenrecht dan precies? Moet ik mijn naam wel of niet vastleggen in het merkenregister of volstaat een inschrijving in het handelsnaamregister van de Kamer van Koophandel? Onel legt je graag uit hoe je je bedrijfsnaam het beste kan beschermen.

Handelsnaamregister

Wie een nieuw bedrijf begint is verplicht de bedrijfsnaam in te schrijven in het handelsnaamregister van de KvK. Veel ondernemers denken – onterecht – dat ze automatisch het alleenrecht verkrijgen op het gebruik van de naam als ze deze in het handelsnaamregister inschrijven. Dit is zeker niet het geval. Het recht op een handelsnaam krijg je alleen als je de naam ook daadwerkelijk actief gebruikt. En zelfs dan is deze niet volledig beschermd, want de bescherming van je bedrijfsnaam via de Handelsnaamwet kent zo zijn beperkingen.

Bescherming via de Handelsnaamwet

Maak je actief gebruik van je handelsnaam, dan treedt automatisch de Handelsnaamwet in werking. Deze wet schrijft voor dat je in bepaalde gevallen kan optreden tegen onrechtmatig gebruik van je bedrijfsnaam door derden. Je moet er wel rekening mee houden dat je niet altijd succesvol kan optreden tegen inbreuk. Je naam is namelijk niet beschermd tegen:

  • Identieke of sterk gelijkende handelsnamen die gebruikt worden buiten het gebied waar jij werkzaam bent. De Handelsnaamwet kent een geografische beperking en dus kan je niet optreden tegen iemand die buiten jouw werkgebied dezelfde bedrijfsnaam gebruikt.
  • Identieke of gelijkende bedrijfsnamen die niet verwarrend zijn voor je publiek. Stel dat je een schoenwinkel hebt, dan kan je niet optreden tegen een visboer die dezelfde naam gebruikt als jij, omdat er geen sprake van verwarring is.
  • Logo’s en andere onderscheidende elementen. De Handelsnaamwet ziet namelijk enkel en alleen toe op handelsnamen.

Het moge duidelijk zijn dat een inschrijving in het handelsnaamregister en het actief gebruik van je bedrijfsnaam, je geen volledige bescherming geven. Daarom is het verstandig om je naam ook vast te leggen in het merkenregister. Want door een merkregistratie ontvang je een merkrecht en daarmee het alleenrecht op het gebruik van je naam.

Bescherming via de Merkenwet

Op als merk geregistreerde handelsnamen rust een merkrecht. Dit betekent dat je als merkhouder het alleenrecht hebt op het gebruik van de naam. Met je merkrecht kan je anderen verbieden om dezelfde of een sterk gelijkende naam ook te gebruiken.

Onel kan jouw bedrijfsnaam vastleggen als merk in de Benelux, de Europese Unie of in verschillende landen wereldwijd. Waar je een merk registreert, is afhankelijk van waar je actief bent met je bedrijf, je toekomstplannen en je budget. We adviseren je graag over wat voor jou de beste route naar optimale merkbescherming is.

Eerst het handelsnaamregister, dan het merkenregister

Om een lang verhaal kort te maken; de beste bescherming van je handelsnaam krijg je alleen als je je bedrijfsnaam als merk registreert in het merkenregister. Als merk geregistreerde handelsnamen zijn beter beschermd tegen inbreuk dan handelsnamen die alleen beschermd worden door de Handelsnaamwet. De naam alleen inschrijven in het handelsnaamregister van de Kamer van Koophandel volstaat dus niet. Vergeet daarom niet om na de inschrijving in het handelsnaamregister ook je naam vast te leggen in het merkenregister!

Wie is Onel trademarks?

Onel trademarks is een merkenbureau waar je terecht kan voor de bescherming van bedrijfsnamen, logo’s en andere onderscheidende elementen. Wij zijn gespecialiseerd in merkbescherming voor ondernemers, omdat we net als de meeste ondernemers ook van een snelle en pragmatische aanpak houden. Bij Onel krijg je daarom nooit een lang en ingewikkeld juridisch advies, maar praktische tips over de bescherming van je merk waar je direct iets mee kan.

Wat doet Onel trademarks?

Bij Onel kan je terecht voor merkregistraties, maar ook voor een merkonderzoek vooraf. Het is namelijk belangrijk om voor registratie te weten of de naam die je wil registreren nog beschikbaar is. Zo voorkom je inbreuk. Is je naam eenmaal geregistreerd, dan kunnen we hem ook in bewaking nemen. Dit betekent dat we handelsnaaminbreuk op je naam snel kunnen signaleren zodat je gepaste actie kunt ondernemen.

Hulp nodig voor het checken, registreren of bewaken van je bedrijfsnaam? We adviseren je graag.
Bel 0294 417 150 of vul ons contactformulier in.

Neem contact op