Beschermt de Handelsnaamwet mijn bedrijfsnaam?
Wie een eigen bedrijf heeft, is altijd op zoek naar manieren om de concurrent voor te blijven. Met een unieke bedrijfsnaam en merkelementen zoals een logo, probeer je jouw bedrijf te onderscheiden in de hoop dat consumenten bij jou aankloppen en niet bij de ‘buren’. Je moet dan ook zien te voorkomen, of op zijn minst kunnen optreden als blijkt dat iemand jou kopieert. Een vraag die veel ondernemers zichzelf daarom terecht stellen: wordt mijn bedrijfsnaam beschermd door de Handelsnaamwet?
Een bedrijfsnaam, of ook wel handelsnaam, is de naam van een onderneming. Bij de start van een nieuw bedrijf moet deze naam ingeschreven worden in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. De inschrijving bij de KvK betekent niet automatisch dat je het alleenrecht op het gebruik van je naam hebt. Wel zorgt het actieve gebruik van je bedrijfsnaam ervoor dat de naam tot op zekere hoogte beschermd is door de Handelsnaamwet.
Handelsnaamwet
Als je een handelsnaam gebruikt in Nederland, dan kan je in bepaalde gevallen optreden als iemand inbreuk maakt op jouw bedrijfsnaam. Dat komt omdat bij actief gebruik van je bedrijfsnaam automatisch de Handelsnaamwet in werking treedt. Je krijgt dan geen handelsnaamrecht, of het alleenrecht op het gebruik van de naam, maar de Handelsnaamwet schrijft wel voor dat iemand anders jouw bedrijfsnaam in zekere mate niet mag gebruiken. Dat is natuurlijk fijn, maar het is wel belangrijk om te onthouden dat de Handelsnaamwet belangrijke beperkingen kent.
Beperkingen van de Handelsnaamwet
Alleen varen op de Handelsnaamwet brengt risico’s met zich mee, omdat deze wet geen volledige bescherming biedt voor je bedrijfsnaam. Zo is je naam niet beschermd tegen:
- Identieke of gelijkende bedrijfsnamen die gebruikt worden buiten jouw werkgebied. De bescherming van je handelsnaam via de Handelsnaamwet is namelijk geografisch beperkt. Maak jij alleen in Amsterdam actief gebruik van je handelsnaam, dan kan je bijvoorbeeld niet optreden tegen iemand die buiten de stad dezelfde naam gebruikt.
- Identieke of gelijkende bedrijfsnamen die gebruikt worden binnen jouw werkgebied, mits ze geen verwarring zaaien onder je publiek. Een schoenwinkel en een bakker met dezelfde handelsnaam mogen gerust naast elkaar bestaan als dit niet tot verwarring onder het publiek leidt.
- Andere onderscheidende elementen. De Handelsnaamwet ziet, zoals het woord al zegt, enkel toe op handelsnamen. Bedrijfslogo’s of logo’s die op producten worden gebruikt, vallen niet onder de bescherming van de Handelsnaamwet.
Je ziet, de Handelsnaamwet biedt geen volledige bescherming en optreden tegen inbreuk is lang niet altijd mogelijk, laat staan succesvol. Een bredere beschermingsomvang en het alleenrecht op het gebruik van je merk, kan je alleen verkrijgen door je bedrijfsnaam als merk te registreren.
Bescherm je bedrijfsnaam met een merkregistratie
Door registratie van je bedrijfsnaam als merk in het merkenregister krijg je een merkrecht. Het merkrecht heeft een veel bredere beschermingsomvang dan de bescherming die de Handelsnaamwet geeft. Het geeft jou het alleenrecht op het gebruik van je merk en dient als stevige basis om succesvol te kunnen optreden tegen identieke of gelijkende merken (of bedrijfsnamen) die worden gebruikt voor identieke of soortgelijke producten of diensten. Dit geldt voor het totale gebied waar jouw merk is geregistreerd. Dit kan in de Benelux zijn, in de Europese Unie of in verschillende landen wereldwijd.
Hoe werkt een merkregistratie?
Wil je je bedrijfsnaam als merk registreren, dan moet je eerst controleren of de naam niet al als merk bestaat. Je wil tenslotte geen inbreuk maken op een ouder merkrecht. Het onderzoeken van een bedrijfsnaam op beschikbaarheid luistert nogal nauw, omdat niet alleen identieke, maar ook gelijkende namen een bezwaar kunnen vormen. Laat daarom je bedrijfsnaam checken door een merkenbureau, dan weet je zeker dat het goed gaat. Is je bedrijfsnaam nog vrij? Dan kan je hem daarna als merk laten registreren. Waar je dit doet, is afhankelijk van waar je met je bedrijf actief bent. Ook hiervoor kan je het beste advies inwinnen bij een merkenjurist.
Beter beschermd dan met de Handelsnaamwet
De merkenwet biedt een bredere beschermingsomvang voor je bedrijfsnaam dan de Handelsnaamwet. Wil jij je bedrijfsnaam optimaal beschermen en op kunnen treden tegen inbreuk? Laat je merk dan registreren door Onel.
Wie is Onel trademarks?
Onel trademarks is een merkenbureau gespecialiseerd in merkbescherming voor ondernemers. We werken graag met enthousiaste ondernemers, omdat we zelf ook bevlogen zijn over ons vak. We weten waar ondernemers mee worstelen en kunnen precies daar ondersteunen waar dat nodig is. Dat kan best handig zijn, want merkbescherming is veelomvattend en niet altijd makkelijk. Maar onze 3 merkenjuristen houden ook niet van gedoe, dus krijg je bij Onel altijd kort, bondig en direct toepasbaar advies.
Wat doet Onel trademarks?
Onel helpt je de stappen te doorlopen die nodig zijn voor een optimale merkbescherming. Dat begint met een grondig merkonderzoek, waarbij we controleren of de merknaam die jij in gedachten hebt nog vrij is voor gebruik.
Blijkt je merk vrij te zijn, dan kan je via Onel je merknaam vastleggen in de Benelux, de Europese Unie of in verschillende landen wereldwijd. Waar je je merk moet registreren, is afhankelijk van waar je met je bedrijf actief bent.
Staat je merk ingeschreven in het merkenregister? Dan is het verstandig om het ook in bewaking te geven bij Onel. Dit betekent dat wij het merkenregister voor je in de gaten houden. Zodra iemand een merk aanvraagt dat hetzelfde is als jouw merk, of er erg op lijkt, krijg je van ons een inbreukalert. Je kan dan snel actie ondernemen tegen de inbreukmaker.
Hulp nodig voor het checken, registreren of bewaken van je bedrijfsnaam? We adviseren je graag.
Bel 0294 417 150 of vul ons contactformulier in.