Eerder hebben we het al gehad over een Chinese LEGO lookalike. Het LEGO-poppetje is zelfs als driedimensionaal merk aangevraagd in de Europese Unie (zie hieronder). En zoals verwacht, heeft LEGO daar problemen mee en een oppositie ingediend.

De merkaanvraag waartegen een oppositie is ingediend, is al redelijk uitgekleed. Het merk is namelijk niet ongeschonden uit de beoordeling van het Europese merkenbureau gekomen en tot tweemaal toe geweigerd voor een groot aantal producten. De voornaamste reden was dat de vormgeving van het merk technisch bepaald was. Deze grond is, na een verweer van de Chinezen, evenwel geschrapt. Maar dat het merk over te weinig onderscheidend vermogen beschikt, is wel overeind gebleven. Volgens het Europese merkenbureau wijkt het merk niet significant af van wat er al bestaat in de markt. De weigering geldt niet voor “legpuzzels, gezelschapsspellen en poppenhuizen”.

LEGO kent waarschijnlijk een zero tolerance beleid, want zelfs een registratie voor enkel deze producten is tegen het zere been van LEGO. Het is de vraag of het Chinese bedrijf de strijd wil aangaan. Als dit wel het geval is, dan wordt het zonder meer een interessante uitspraak waarbij twee vormen zullen worden vergeleken. Wordt hopelijk vervolgd!

LEGO maakt bezwaar tegen poppetje