LEGO heeft haar merken op diverse manieren beschermd: door middel van modellen (vormgeving) en merken. Zo is het woord LEGO beschermd en ook het logo. Maar ook het poppetje is als driedimensionaal merk (vormmerk) beschermd. Over dit vormmerk was al eerder discussie wat er toe heeft geleid dat het Hof van Justitie zich over de geldigheid van dit merk moest buigen. In het arrest werd toen besloten dat LEGO een geldig vormmerk in handen had.

Dat een dergelijke merkregistratie toch wel handig is bewijst de aanvraag van een Chinees bedrijf van een soortgelijk poppetje. Links het LEGO-poppetje en rechts het poppetje van het Chinese bedrijf. Het is zeer waarschijnlijk dat LEGO hier problemen mee heeft en op basis van haar merkrechten gaat proberen deze aanvraag te weren uit het merkenregister. Het is interessant om dan te zien hoe groot de beschermingsomvang is van het vormmerk van LEGO. En of de kleine verschillen tussen de poppetjes misschien genoeg zijn voor een andere totaalindruk.

Eerst zal echter het merk van de Chinezen geaccepteerd moeten worden door het Europese merkenbureau als een geldig vormmerk: ondanks de LEGO-uitspraak vaak toch een lastige test.

Wordt vervolgd!

Lego-mannetje krijgt concurrentie

Vorige bericht:

 

Volgende bericht: