De koerswijziging van merkenbureaus omtrent zwart/wit-depots, zorgde voor een herbezinning. Duidelijk is geworden dat zwart/wit-depots het merk in zwart/wit beschermen en niet in allerlei kleuren. Zijn sommige merken dan wel optimaal beschermd? En is gebruik van een logo in kleur wel gebruik van dat merk in zwart/wit?

Interessante vragen voor een merkenjurist, maar voor de klant minder leuk, want die wil een ding: dat zijn naam en logo goed beschermd zijn.

Bij logo’s wordt dan vaak gedacht aan een merkregistratie. Zeker goed, want een merk biedt ruime bescherming. Maar juist ook bij het gebruik van diverse varianten (en een beperkt budget) zoals hier linksboven bij Foursquare, is modelbescherming een uitkomst. Voor modelregistraties geldt bijvoorbeeld de gebruiksplicht niet. En diverse varianten van een logo kunnen in één modelregistratie worden meegenomen.

Onze collega Ellen Gevers heeft hier een interessant en duidelijk artikel over geschreven dat verschenen is in de World Trademark Review. Veel leesplezier!

 

Logo's als model

 

Vorige bericht: