Onlangs was in Groningen een nieuwe editie van Eurosonic. Traditiegetrouw was Onel trademarks aanwezig om beginnende bands te helpen met hun merkbescherming. In de wereld van wereldwijde platforms zoals Spotify is merkbescherming erg belangrijk. Overlappende bandnamen komen namelijk maar al te vaak voor.

Maar ook hulp bij het handhaven van je naam als merk is welkom. Zo is een belangrijk aspect bij een merkregistratie de gebruiksdwang, die 5 jaar na de registratie ingaat. Als je je merk inroept in bijvoorbeeld een oppositie, dan moet je bewijs van gebruik indienen. En dit moet je niet licht opvatten, ook al ben je een wereldberoemde band zoals INXS.

Deze band diende een oppositie in tegen het merk INXS dat was ingediend voor onder meer financiële diensten. De aanvrager van het merk vroeg de band INXS om gebruiksbewijzen. INXS leverde een groot aantal documenten, waaronder uitdraaien van websites met informatie over de band, uitdraaien van de eigen website, artikelen over de band etc. Het is van essentieel belang dat het gebruiksbewijs laat zien waar het merk in gebruik is, voor welke diensten het merk gebruikt wordt, dat het merk zelf wordt gebruikt en wanneer het merk gebruikt is.

Het ingediende gebruiksbewijs was volgens het Europese merkenbureau onvoldoende. Het bewijs liet alleen zien dat de band vooral actief was in de jaren 80 maar het liet geen recent gebruik zien. Nu de zanger overleden is, is een concertreeks als bewijs misschien niet aan de orde, maar bewijzen van albumverkopen zouden wel geholpen hebben bij het aantonen van gebruik. Het verzamelen van een dergelijk dossier van gebruiksbewijzen is voor elk merk, en zelfs voor beroemde bands, dus van groot belang.

Vorige bericht:

 

Volgende bericht: