Grote problemen in de Europese Unie voor de Amerikaanse wereldster Miley Cyrus. Haar merkaanvraag is na een bezwaar van het bedrijf Cyrus Trademarks Limited (op grond van het merk CYRUS) afgewezen voor een groot aantal producten en diensten. Qua producten gaat het onder andere om CD’s en qua diensten gaat het om entertainment namelijk muziekoptredens. Precies wat Miley Cyrus dus doet.

Het Europese merkenbureau vond de merken overeenstemmend waardoor een risico op verwarring aanwezig is. Het feit dat Miley Cyrus erg bekend is, doet hier niet aan af. Merkbescherming krijg je vanaf de aanvraagdatum en de door het team van Miley ingediende informatie betrof feiten en omstandigheden die waren gebeurd voor de aanvraag van het merk. Dit was voor deze procedure dus niet relevant.

Wat betekent dit voor Miley Cyrus? In ieder geval niet dat Miley Cyrus haar merk in de Europese Unie niet mag gebruiken. Het Europese merkenbureau doet namelijk alleen uitspraak over de toelaatbaarheid van de merkaanvraag en niet over gebruik. Deze beslissing zou wel de opmaat kunnen zijn voor een rechtszaak waar een gebruiksverbod kan worden gevorderd. Niettemin verkrijgt Miley Cyrus geen volledige merkregistratie en is haar naam niet beschermd voor haar belangrijkste producten en diensten. Dat kan tot grote problemen leiden aangezien vaak voor veel geld licenties worden uitgegeven op bandnamen en artiestennamen. Een beschermd merk is dan wel een vereiste. Ook heeft Miley Cyrus nu geen wapen in handen tegen namaak. Al met al geen positieve uitspraak dus.