De ins en outs van merkbescherming

Merkbescherming is veelomvattend. Denk je ‘eventjes’ een merk te kunnen registreren, dan heb je het mis. Optimale merkbescherming begint bij een grondig merkonderzoek, gevolgd door merkregistratie en merkbewaking. Bij Onel trademarks zien we veel ondernemers die ergens in het traject vastlopen. Om je voor te bereiden, kan je hier alvast lezen wat je in welke stap kan verwachten.

Merkbescherming

Een bedrijfsnaam, logo, slogan, de vorm van een verpakking of productnaam… het zijn allemaal tekens waarmee je jouw product of dienst kan onderscheiden van de producten of diensten van anderen. En al deze onderscheidende tekens kan je registreren als merk. Dat is slim om te doen, want met een merkregistratie ontvang jij als merkhouder een merkrecht. Een machtig wapen, omdat je met je merkrecht anderen mag verbieden om dezelfde of gelijkende merken ook te gebruiken. Maar let op: voordat je een merk inschrijft in het merkenregister, moet je het eerst controleren op beschikbaarheid, zodat je zeker weet dat het niet al door iemand anders geregistreerd is.

Stap 1 | Merkonderzoek

Merkbescherming begint bij een nauwkeurig merkonderzoek. Met een merkonderzoek kom je erachter of de merknaam die jij wil gaan gebruiken niet al door iemand anders is geregistreerd. Als dit het geval is, maak je inbreuk met alle gevolgen van dien.

Onel controleert merknamen door middel van een identiek en/of een beschikbaarheidsonderzoek. We adviseren altijd om te beginnen met een identiek onderzoek, omdat dit een goede en niet al te dure eerste stap is. In een identiek onderzoek wordt in de merkenregisters gekeken of de identieke merknaam (en zeer sterk gelijkende merken) al voorkomt. Is dit het geval, dan heeft het geen zin om de naam verder te onderzoeken en zul je de naam moeten veranderen of aanpassen.

Komt er niets uit het identiek onderzoek, dan is een beschikbaarheidsonderzoek nodig. Hierbij wordt ook gekeken naar gelijkende merknamen, omdat ook die een probleem kunnen vormen voor de registratie van jouw naam. Komt er niets uit het onderzoek? Dan is je naam beschikbaar. Registreren maar!

Stap 2 | Merkregistratie

De tweede stap naar een optimale merkbescherming is de registratie. Afhankelijk van waar je met je bedrijf actief bent, je toekomstplannen en je budget, bescherm je jouw merk in de Benelux, de Europese Unie of in verschillende landen wereldwijd.

Merkbescherming Benelux

Nederland, België en Luxemburg hebben samen een overeenkomst gesloten. Alleen in Nederland registreren is niet mogelijk. Een merkregistratie geldt altijd direct voor alle drie de landen.

Merkbescherming Europa en wereldwijd

Ook in alle landen van de Europese Unie kan je met één merkaanvraag je merk registreren. Hetzelfde geldt voor verschillende landen wereldwijd. Wil je weten wat voor jou de voordeligste optie is? Neem dan contact met ons op.

Stap 3 | Merkbewaking

Als je merk geregistreerd is, moet je er zelf op toezien dat er niemand inbreuk maakt. Helaas is het onmogelijk om zelf, dagelijks, de registers in de gaten te houden om te zien of iemand jouw merk, of een merk dat er sterk op lijkt, registreert. Geef je merk daarom bij Onel in bewaking. Dan houden we 24 uur per dag de merkenregisters voor je in de gaten om te zien of iemand inbreuk op je maakt. Is dit het geval, dan ontvang je van ons een inbreukalert. Je moet dan zelf actie ondernemen, maar uiteraard kunnen wij je daarbij adviseren en ondersteunen.

De optimale merkbescherming

Is je merknaam goed onderzocht, probleemloos geregistreerd en onder dagelijkse surveillance, dan weet je dat je je geen zorgen hoeft te maken. Je merk is nu optimaal beschermd en als iemand inbreuk op je maakt, kan je daar snel en in vrijwel alle gevallen met succes tegen optreden.

Wie is Onel trademarks?

Onel trademarks is een merkenbureau dat zich specifiek richt op merkbescherming voor ondernemers. We houden van de nuchtere aanpak van ondernemers en passen dit zelf ook toe. Laat je Onel je merknaam beschermen dan krijg je geen langdradig juridisch advies, maar no-nonsense en bondige tips waar je direct iets mee kan. Wil jij een bedrijfsnaam, productnaam of logo beschermen? Laat dan bij ons je merknaam controleren, registreren en bewaken tegen merkinbreuk. Bel 0294 417 150 of vul ons contactformulier in.

Neem contact op