Merkinbreuk? Met merkbewaking ben je er snel bij!

Veel bekende merken strijden elke dag tegen de verkoop van namaakproducten. Ze treden op om ervoor te zorgen dat er geen onrechtmatig gebruik wordt gemaakt van hun bedrijfsnaam of logo. Zo proberen ze dag in dag uit om schade aan hun merk te voorkomen. Merkinbreuk komt heel veel voor, in elke branche en bij zowel grote als kleine ondernemingen. Maar wat moet je doen als iemand je logo kopieert? Of als je ontdekt dat een concurrent bijna dezelfde bedrijfsnaam gebruikt als jij?

Merkinbreuk signaleren met merkbewaking van Onel

Als je jouw bedrijfsnaam, logo of andere onderscheidende elementen vastlegt in het merkenregister, dan krijg je een merkrecht. Een handig wapen, want een merkrecht maakt optreden tegen merkinbreuk mogelijk. Onel raadt iedere ondernemer daarom aan om een merk te registreren, want merkinbreuk kan echt hele vervelende gevolgen hebben voor je bedrijf.

Gevolgen van merkinbreuk

Als ondernemer kan je te maken krijgen met merkinbreuk door derden, maar pas ook op dat je zelf geen inbreuk maakt.

Het grootste gevaar als iemand inbreuk op jouw merk maakt, is dat je publiek in verwarring raakt over de herkomst van je product of dienst. Iemand die namaakproducten verkoopt met jouw logo erop, plukt de vruchten van jouw zorgvuldig opgebouwde imago. Je bedrijf lijdt verlies als een concurrent op deze, of op een andere onrechtmatige manier jouw klanten wegkaapt.

Als een merkhouder met oudere merkrechten jou beschuldigt van merkinbreuk, dan loop je ook een groot risico op schade aan je bedrijf. Mogelijk moet je stoppen met het gebruik van een merknaam en je producten uit de handel nemen. Je kan je voorstellen wat voor een impact dit heeft. Het is daarom belangrijk dat je een merk eerst goed onderzoekt op beschikbaarheid, voordat je het gaat gebruiken.

Merkonderzoek voorkomt dat je inbreuk maakt

Heb je een bedrijfsnaam verzonnen, een logo ontworpen of een ander merkelement bedacht, dan is het zaak dat je dit merk controleert op beschikbaarheid. Het kan namelijk zo zijn dat iemand anders je voor was en hetzelfde merk al eerder had bedacht. In dat geval maak je inbreuk. Heeft die ander zijn merk geregistreerd voordat jij dit deed? Dan kan hij je verbieden het merk nog langer te gebruiken. Onel trademarks kan voor jou een merknaam controleren op beschikbaarheid.

Een merk registreren als wapen tegen merkinbreuk

Blijkt je merk nog vrij te zijn, dan doe je er goed aan om het te registreren. Dit is heel belangrijk, want zonder merkregistratie heb je weinig macht om iets tegen merkinbreuk te doen. Je hebt dan immers geen alleenrecht op het gebruik van je merk en anderen mogen het merk in veel gevallen dan gewoon gebruiken.

Het registreren van een merk kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Je moet met een heleboel zaken rekening houden. Ontdek de ins en outs van merkregistratie hier, of neem contact met ons op voor meer informatie.

Hoe weet ik of iemand inbreuk maakt?

Vanaf het moment dat je merk is geregistreerd, kan je anderen verbieden om hetzelfde merk, of een merk dat erop lijkt, ook te gebruiken. Je moet dan wel zelf actie ondernemen en het is dus belangrijk dat je in de gaten houdt of er inbreukmakende merken worden geregistreerd in het merkenregister. Om dit zelf 24 uur per dag te controleren is onmogelijk. Daarom kan je bij Onel je merk in bewaking geven.

Kies voor merkbewaking van Onel

Merkbewaking van Onel betekent dat je altijd direct weet wanneer iemand inbreuk op je maakt. Onel houdt voor jou de merkenregisters in de gaten om te zien of een ander een merk registreert dat identiek is aan jouw merk, of er erg op lijkt. Wanneer we dit constateren, ontvang je van ons een zogenaamd inbreukalert. Je kan dan zelf besluiten of je actie onderneemt tegen het inbreukmakende merk. Als je twijfelt of optreden noodzakelijk is, of niet weet hoe je het aan moet pakken, dan helpen we je daar natuurlijk bij.

Wil je merkinbreuk snel signaleren? En direct stappen kunnen ondernemen tegen concurrenten die misbruik maken van je merk?

Wie is Onel trademarks?

Onel is een merkenbureau met 50 jaar ervaring in merkonderzoek, merkregistratie en merkbewaking. We zijn gespecialiseerd in merkbescherming voor ondernemers, omdat we dezelfde instelling hebben als de meeste ondernemers. We houden niet van gedoe en gebruiken geen vage, juridische termen als het ook simpel uitgelegd kan worden. We komen snel tot de kern. Bij ons kan je rekenen op bondig en praktisch advies waar je direct iets mee kunt.

Wat doet Onel trademarks?

Onel kan voor jou je merknaam controleren op beschikbaarheid, verzorgt vervolgens je merkregistratie en houdt middels merkbewaking het merkenregister in de gaten om merkinbreuk te signaleren. Volg je samen met Onel deze 3 stappen, dan ben je verzekerd van optimale merkbescherming.

Hulp nodig voor het checken, registreren of bewaken van je merk? We adviseren je graag.
Bel 0294 417 150 of vul ons contactformulier in.

Neem contact op