Merkregistratie, de manier om je bedrijf te beschermen

Bij Onel trademarks horen we het regelmatig: “Een concurrent heeft een nieuw logo dat wel erg op mijn logo lijkt” of “Er zit sinds kort een nieuw bedrijf in de buurt met bijna dezelfde bedrijfsnaam als die ik gebruik”. Wie een eigen bedrijf heeft, krijgt vroeg of laat een keer te maken met inbreuk. Bij Onel geven we daarom altijd het advies: Laat je merknaam vastleggen in een merkenregister, want met een merkregistratie sta je stevig in je schoenen bij inbreuk.

Merkelementen, zoals bedrijfsnamen of logo’s, onderscheiden jouw bedrijf van dat van anderen. Dat wil je graag zo houden, want een kopie van jouw logo, namaak van je producten of een bijna identieke bedrijfsnaam in de buurt, kan leiden tot verwarring onder je klanten. Gelukkig kun je merkelementen beschermen door ze te registreren in een merkenregister. Met een merkregistratie krijg je het alleenrecht op het gebruik van je merk en vergroot je je kansen om succesvol tegen inbreuk op te treden.

Is jouw merknaam nog beschikbaar?

Voordat je een merk gaat registreren, is het belangrijk om eerst te onderzoeken of het merk nog beschikbaar is. Je kunt beter geen merknaam aanvragen die al door iemand anders is vastgelegd, want dan maak je zelf inbreuk. De merknaam controleren op internet geeft je een indicatie van het gebruik van de naam door anderen. Maar zelf onderzoek doen is onvolledig en niet zonder risico! Bij Onel onderwerpen we namen aan een grondig merkonderzoek, voordat we overgaan tot een merkregistratie en je merknaam vastleggen in het merkenregister.

Hoe moet ik mijn merknaam vastleggen?

Als een naam nog vrij is, kun je deze laten registreren in een merkenregister. Je moet dan een merknaam aanvragen in de landen waar je met je bedrijf actief bent. Je kunt kiezen voor een Benelux merkregistratie, een Europese merkregistratie, een Internationale merkregistratie of een Nationale merkregistratie. Ook toekomstplannen en je budget zijn van invloed op de keuze die je uiteindelijk maakt.

Merkregistratie Benelux

Ben je met je bedrijf alleen actief in Nederland of binnen de grenzen van de Benelux? Dan kun je een merknaam vastleggen in het Benelux merkenregister. In dit register staan alle merknamen die in de Benelux geregistreerd zijn. De Benelux-landen zijn verenigd onder één merkenverdrag en het is daarom niet mogelijk om je naam alleen in Nederland te registreren.

Bij Onel raden we vaak aan om te beginnen met een merkregistratie in de Benelux. Niet alleen omdat de meeste bedrijven alleen in Nederland of binnen de Benelux actief zijn, maar ook omdat deze registratie als basis kan dienen voor een latere merkaanvraag in het buitenland. Als je binnen 6 maanden na je Benelux registratie een merkaanvraag indient buiten de Benelux, dan kun je het recht van voorrang inroepen. Dit betekent dat de aanvraagdatum van je merk in de Benelux ook de datum is waarop je registratie buiten de Benelux in werking treedt.

Merkregistratie Europa

Wil je je merk registreren buiten de Benelux, dan zou je in principe in elk land afzonderlijk een merkaanvraag moeten doen. Gelukkig hebben de landen van de Europese Unie een overeenkomst, waardoor je met één aanvraag in verschillende landen tegelijk kan registreren. Deze vorm van merkregistratie is voordeliger dan in elk land apart een merknaam vastleggen, maar kent ook zijn nadelen. Komt er uit één land een bezwaar ten aanzien van je merkaanvraag, dan verlies je ook het recht in de andere EU-landen.

Merkregistratie internationaal

Bij een Internationale merkregistratie kun je door middel van één merkaanvraag je merk aanvragen in verschillende landen wereldwijd. Bij deze registratieprocedure zijn ook landen buiten de EU aangesloten. Voor een Internationale registratie heb je een Benelux merkregistratie als basis nodig, daarna kies je de landen waar je je merk wil beschermen. Je kunt de registratie later altijd uitbreiden met meer landen. Anders dan bij de Europese merkregistratie heeft een bezwaar uit één land geen invloed op de registratie in een ander land. Helaas zijn niet alle landen wereldwijd aangesloten.

Merkregistratie nationaal

Soms is het beter om niet voor een Europese of een Internationale registratie te kiezen, maar alleen in een paar losse landen een merk aan te vragen. Er zijn zelfs landen die zich bij geen enkel merkverdrag hebben aangesloten en waarbij je er niet onderuit komt om een losse merkaanvraag te doen. Welke oplossing voor jou het beste is hangt van veel factoren af. Onel helpt je daarbij.

Zorgeloos je merknaam registreren met Onel

Het aanvragen van een merk bij een officiële instantie is niet eenvoudig. Een merknaam moet aan verschillende eisen voldoen. Voldoet je merknaam niet aan de regels, dan wordt deze niet geregistreerd. Ook zul je goed na moeten denken over de producten en/of diensten waarvoor je de merknaam gebruikt en in de toekomst wil gaan gebruiken. Het later uitbreiden van de producten- of dienstenomschrijving is niet mogelijk. Verder zul je bij je merkaanvraag rekening moeten houden met eventuele bezwaren van oudere merkhouders. Het kan zijn dat je inbreuk maakt en wat moet je dan?

Ben je geen specialist op het gebied van merkbescherming, laat dan je merkregistratie over aan Onel. Bij ons krijg je een helder en praktisch advies over welke vorm van merkbescherming in jouw situatie het beste is en we nemen de registratieprocedure voor je uit handen. Dan weet je tenminste zeker dat het helemaal goed gaat!

Wie is Onel trademarks?

Onel trademarks is een merkenbureau waar we met veel plezier werken aan merkbescherming voor ondernemers. Met onze merkenjuristen en een servicegericht team buigen we ons dagelijks over merkonderzoeken, merkregistraties, merkbewaking en inbreuksituaties. Onze klantenkring bestaat uit gedreven ondernemers die de pragmatische aanpak prettig vinden. We zullen je nooit overladen met ellenlange juridische adviezen, maar kiezen liever voor duidelijk, bondig en to the point.

Wat doet Onel trademarks?

Bij Onel kun je terecht voor merkonderzoek zodat je zeker weet dat de bedrijfsnaam die je voor ogen hebt of de merknaam die je in gebruik wil nemen, nog niet als merk bestaat. Dit geeft je de zekerheid dat je geen inbreuk maakt als je de naam gebruikt.

Om nu en in de toekomst het alleenrecht op een naam te hebben, kun je je merknaam registreren via Onel. Wij adviseren je over de te nemen stappen en helpen je om maximale merkbescherming uit je budget te halen.

Een geregistreerde merknaam kun je bovendien bij Onel in bewaking geven. Wij controleren dan continu de merkenregisters en houden in de gaten of iemand eenzelfde of een soortgelijke merknaam probeert aan te vragen. Is dit het geval dan ontvang je van ons een inbreukalert zodat je gepaste actie kunt ondernemen.

Makkelijk en snel je merknaam registreren

Wil jij een merknaam vastleggen in de Benelux, de Europese Unie of in verschillende landen wereldwijd? Zorg dan dat je het in één keer goed doet en schakel Onel in. Dat scheelt tijd en mogelijk een hoop ellende en kosten. Bel 0294 417 150 of vul ons contactformulier in.