Naamsbescherming voor je bedrijfsnaam

Wie een nieuw bedrijf begint moet zijn bedrijfsnaam inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Veel ondernemers denken dat ze daardoor automatisch het alleenrecht op de naam hebben en anderen kunnen verbieden om dezelfde naam ook te gebruiken. Helaas werkt het zo niet en Onel trademarks ziet dan ook regelmatig ondernemers die zich hierin hebben vergist. Maar hoe kom je dan wel aan goede naamsbescherming van je bedrijfsnaam?

Naamsbescherming

Wat veel ondernemers niet weten, is dat je naam in bepaalde gevallen wordt beschermd door de Handelsnaamwet. Een wet die automatisch van toepassing is op het moment dat je je handelsnaam actief gebruikt. Toch biedt ook deze wet niet de beste naamsbescherming en is het onverstandig om op de Handelsnaamwet te vertrouwen. Beter is het om je bedrijfsnaam te beschermen met een merkrecht.

Nadelen van de Handelsnaamwet

Het gevaar van de Handelsnaamwet is dat deze slechts een beperkte naamsbescherming biedt. Zo is je bedrijfsnaam bijvoorbeeld niet beschermd tegen derden die dezelfde of een gelijkende bedrijfsnaam ook gebruiken, maar dan buiten jouw werkgebied. Of zelfs binnen hetzelfde werkgebied, zolang ze niet tot verwarring leiden onder je publiek. Ook is je naam niet beschermd tegen andere onderscheidende elementen, zoals logo’s. De Handelsnaamwet houdt namelijk echt alleen maar rekening met andere handelsnamen.

Naamsbescherming met een merkrecht

Om je handelsnaam wel goed te beschermen en op te treden tegen het gebruik van jouw naam door iemand anders, moet je je bedrijfsnaam beschermen met een merkrecht. Dit recht krijg je als je de naam registreert in het merkenregister. Een merkrecht biedt je absoluut de allerbeste naamsbescherming, omdat je hiermee het alleenrecht op gebruik van je merk hebt. Iemand die inbreuk maakt op de naam moet oppassen, want de naam is nu echt alleen van jou.

Wereldwijd je handelsnaam beschermen

Naamsbescherming van je bedrijfsnaam is wereldwijd mogelijk. In ieder land kan je een merk registreren. Toch hoef je zeker niet altijd je naam over de hele wereld te beschermen. Waar je je handelsnaam registreert hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld waar je actief bent met je bedrijf, je plannen voor de toekomst en natuurlijk speelt ook je budget een rol.

Bedrijfsnaam beschermen in Nederland

Je bedrijfsnaam alleen in Nederland registreren is niet mogelijk. Nederland heeft namelijk een overeenkomst gesloten met België en Luxemburg. Om je bedrijfsnaam te beschermen moet je in dit geval een Benelux merkregistratie hebben en deze registratie geldt dus direct voor alle drie de landen.

Ook de landen van de Europese Unie hebben samen een verdrag. Net als een hoop andere landen op de wereld. Wil je weten waar jij je bedrijfsnaam moet registreren voor de beste naamsbescherming? Neem dan contact met ons op.

Je handelsnaam beschermen met Onel

Je handelsnaam is niet beschermd als je hem inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Wees dus verstandig en laat Onel je bedrijfsnaam beschermen met een merkregistratie.

Wie is Onel trademarks?

Onel trademarks is een merkenbureau in Weesp met een uitgebreide klantenkring van kleine en grote ondernemers. We helpen ze met merkbescherming zodat ze blijven groeien en concurrenten kunnen weren. Ondernemers zijn daadkrachtig en houden niet van onnodig gedoe. Die houding past bij Onel en daarom krijg je van ons altijd duidelijk en to the point advies. Merkbescherming is soms ingewikkeld, maar laten we het niet nog moeilijker maken.

Wat doet Onel trademarks?

Onel beschermt bedrijfsnamen, logo’s en andere onderscheidende elementen voor ondernemers. Dat begint met een nauwkeurig merkonderzoek, om de beschikbaarheid van een merk te checken. Blijkt bijvoorbeeld dat een bedrijfsnaam nog niet als merk in het merkenregister voorkomt, dan kan de naam geregistreerd worden.

Een bedrijfsnaam vastleggen laat je vervolgens ook aan Onel over als je wil dat je merk probleemloos geregistreerd wordt. Wij weten exact waar we op moeten letten tijdens de aanvraagprocedure en hoe we problemen kunnen omzeilen of aanpakken.

Is je merk eenmaal geregistreerd, dan heb je het alleenrecht op je merk. Dat betekent helaas niet dat niemand inbreuk zal maken. Je moet dit zelf in de gaten houden, maar om het makkelijk te maken, kan je bij Onel je merk in bewaking geven. Wij checken dan voor jou het merkenregister en sturen je een inbreukalert als iemand inbreuk maakt. Je kan dan snel actie ondernemen en je concurrent de pas afsnijden.

Hulp nodig voor het checken, registreren of bewaken van je bedrijfsnaam? We adviseren je graag.
Bel 0294 417 150 of vul ons contactformulier in.

Neem contact op