Kan een persoonsnaam een merk zijn? Zeker, de voorbeelden zijn talloos, denk maar aan Philips en Albert Heijn. Soms volstaat een enkele voornaam, Ben bijvoorbeeld. En soms wordt gekozen voor alleen een achternaam.

Bij persoonsnamen zijn vooral de namen van bekende personen merkenrechtelijk interessant. Je kan daar een onderscheid in maken, namen van beroemdheden die al een tijdje overleden zijn (bijvoorbeeld Vincent van Gogh en Rembrandt) en beroemdheden die nog leven of pasgeleden zijn overleden. Vaak hebben de beroemdheden uit de laatste groep zelf hun merkrechten goed geregeld of is er een IP (Intellectual Property) onderneming die de merken beheert.

Bij de eerste groep heb je in de meeste gevallen niet met erfgenamen of IP ondernemingen te maken en deze dergelijke namen kunnen in principe geregistreerd worden, mits de naam beschikbaar is natuurlijk. De naam kan wel op (gebrek aan) onderscheidend vermogen worden afgewezen. Vincent van Gogh voor een museum zou bijvoorbeeld op een weigering kunnen stuiten, hoewel je hier natuurlijk over kan discussiëren.

Namen van levende of recent overleden beroemdheden als merk registreren, is niet verstandig. Zo vroeg een Nederlandse man recentelijk het merk NEYMAR aan in de Benelux. De oppositie die Neymar Jr. indiende werd maar gedeeltelijk gehonoreerd wat vooral te maken had met het feit dat sommige producten niet soortgelijk waren. Het wachten is op een doorhalingsactie op basis van te kwader trouw die kan worden ingediend als het merk eenmaal is geregistreerd. Dergelijke merken hebben dus een hoog procesrisico en vroeg of laat zal je (in de meeste gevallen) het merk toch moeten afstaan.

 

 

 

 

 

Volgende bericht: