Olympische logo’s onder vuur

2016 was een Olympisch jaar. We zagen vele Olympische merken voorbij komen en in al dit merkengeweld ging het wel eens mis. Zo introduceerde de organisatie van de Olympische Spelen Tokyo 2020 een nieuw logo, omdat het eerste logo na lancering van plagiaat werd beschuldigd.

Logo Tokyo 2020
De ontwerper van het eerste logo, de Japanse Kenjiro Sano, kreeg het aan de stok met de Belgische ontwerper Olivier Debie. Debie claimde dat het logo van Sano wel erg veel leek op het logo dat hij in 2011 voor het Théâtre de Liège ontwierp.

De overeenstemming tussen de merken werd vooral op social media uitvoerig besproken. In eerste instantie werden de aantijgingen van Debie van de hand gewezen. Toen Debie echter met een rechtszaak dreigde en er meer aanwijzingen voor plagiaat boven water kwamen, besloot de organisatie niet met dit logo verder te gaan. Er werd een wedstrijd uitgeschreven en inmiddels is een nieuwe logo gekozen.

Logo Rio 2016
Ook over het logo voor de Olympische Spelen in 2016 in Rio werd geklaagd dat dit wel erg veel lijkt op dat van de Telleruide Foundation in Colorado.

Logo Athene 2004
En in 2004 dreigden diverse cultuurgroepen de Atheense Olympische organisatie aan te klagen vanwege de mascottes Phevos en Athena. De poppen waren geïnspireerd op oude Griekse figuren, maar de opponenten claimde dat ze beledigend waren voor de klassieke Griekse cultuur.