Amsterdam Republic

Een parkeerongeluk tegen een Amsterdams paaltje (een ‘Amsterdammertje’), gaf oprichter Frank Boers de inspiratie om Amsterdam Republic te beginnen. De vodka en traditionele Hollandse dranken zoals korenwijn en jonge jenever, in een typisch Amsterdamse verpakking, doen het sinds 2002 erg goed bij toeristen, maar ook bij Amsterdammers zelf. Hoe zet je een merk in zo’n lastige markt? Hoe bereik je je doelgroep? En hoe hou je concurrenten op afstand met zo’n speciale verpakking?

Amsterdam Republic

De groei van Amsterdam Republic

Om ook onder Amsterdammers meer bekendheid te krijgen, sponsorde Amsterdam Republic veel grote Amsterdamse evenementen, zoals de Gay Pride en de Gouden Kabouter Awards. Daardoor steeg de afzet fors. Vooral Amsterdam Republic Vodka is tegenwoordig razend populair en te vinden in elke Amsterdamse kroeg, club en op elk festival. Met een eigen webshop en slijterijen als verkoopkanaal, behoort Amsterdam Republic inmiddels tot het Amsterdams erfgoed. Er zijn zelfs merchandiseproducten van Amsterdam Republic te koop, zoals telefoonhoesjes, tassen en hondenbandana’s!

Een bijzondere verpakking, dat vraagt om goede bescherming

Het meest in het oog springend, is natuurlijk de naam Amsterdam Republic en de transparante, glazen fles in de vorm van een Amsterdammertje. Hoe moet je dat beschermen? Onel trademarks onderzocht de beschikbaarheid van de naam en bedacht een strategie; een combinatie van merkbescherming van de naam, het logo, de vorm en modelbescherming van de vorm. Zo kon Amsterdam Republic de exclusieve rechten verkrijgen op deze eye-catchers en de bekendheid verder vergroten.

Amsterdam Republic