Gronika

Groningen

De bekendste slogan van een Nederlandse provincie en stad? Dat is al jarenlang “Er gaat niets boven Groningen”. Deze slogan is de uitkomst van originele marketing.

En daar zijn ze in Groningen erg goed in.  De huidige huisstijl laat zien dat je als provincie en stad erg origineel kunt zijn: qua beelden, lettertype en logo’s. Groningen is zo origineel dat ze zelfs een eigen lettertype hebben ontwikkeld: Gronika!

Maar hoe bescherm je dit allemaal? Onel trademarks heeft hierin geadviseerd en stelde een mix voor van registratie als merk en als model. Zo werden de naam Gronika en de logo’s als merk vastgelegd.  Maar deze logo’s en het gehele lettertype zelf (!) werden ook als model geregistreerd. Deze combinatie geeft een brede bescherming en een machtig wapen. Vooral omdat een modelregistratie (in tegenstelling tot een merkregistratie) niet voor producten of diensten hoeft te worden ingediend maar nu wel zorgt dat de vormgeving is beschermd voor allerlei merchandising en producten.

 

Voor wie nieuwsgierig is naar Groningen of er al een tijdje niet is geweest: het is een fantastische stad in beweging met de ruimte van het ommeland. Die combinatie maakt het sterk. Bezoek vooral het Forum Groningen, geopend in november 2019, een markant gebouw en een echte aanwinst voor de stad.

 

 

 

 

 

 

Hoe bescherm je een huisstijl?

< Ondernemers vertellen / Gronika>