Net als voorgaande jaren zijn Knijff Merkenadviseurs en Onel trademarks ook nu weer neergestreken in Groningen voor Eurosonic, een festival waar beginnende bandjes zich presenteren. Maar Eurosonic is niet alleen een festival; het is ook een congres voor de muzieksector, waar managers, publishers, bookers etc. elkaar tegenkomen en waar lezingen zijn met onderwerpen over de muzieksector. Een interessant congres waar Knijff en Onel met hun muziekexperts op het gebied van bescherming van artiestennamen natuurlijk niet mogen ontbreken! Onder meer treedt Blanks op, een opkomende artiest voor wie Onel zijn naam heeft geregistreerd.

De noodzaak voor een artiest of band om zijn of haar naam te registreren is exemplarisch voor merkbescherming in het algemeen. Door middel van internet wordt de hele wereld het speelveld waar je je producten en diensten (en in geval van artiesten, muziek) aanbiedt. Dit terwijl merkregistraties nog steeds regionaal geregeld moeten worden. Waar registreer je je merk en waar niet? Dat is een strategische vraag waar Knijff en Onel veel ervaring mee hebben. Ook voor bedrijven en artiesten die niet over enorme budgetten beschikken.

Dat er regelmatig dezelfde bandnamen voorkomen kun je op Spotify zien. Zo zijn er diverse bands met de naam Cha Cha. En het leuke bandje Inhaler dat we gisteren hebben gezien, is ook niet de enige met die naam. Merkbescherming geeft artiesten, maar ook bedrijven, een exclusief recht op hun naam zodat je in ieder geval weet dat je zelf deze naam kunt blijven gebruiken in een bepaald land of regio.

Onel op Eurosonic