Het merk Douwe Egberts is in Nederland (maar ook in andere landen) bekend om de koffie. De eigenaar van Douwe Egberts is het bedrijf Jacobs Douwe Egberts, wat weer voortkomt uit de fusie van Douwe Egberts en Mondelez.

Jacobs Douwe Egberts wilde het merk Jacobs Douwe Egberts vastleggen in de Europese Unie. Dit is immers hun bedrijfsnaam en die moet beschermd worden. Maar de aanvraag stuitte op weerstand bij Jacob Fruitfield Foods and Irish Biscuits, eigenaar van het Ierse merk JACOBS.

JACOBS tegen JACOBS DOUWE EGBERTS, zijn dit overeenstemmende merken? Wat hier meespeelt is dat het allemaal (voor- en achter)namen zijn. Daarbij geldt een onderscheid tussen achternamen en voornamen. Twee overeenstemmende achternamen of voornamen zorgt in de regel voor gelijkende merken, dus BOSCH tegen BOS en JAN tegen JANS. Bij een combinatie van voornaam en achternaam waarbij de voornaam gelijkend is, JAN BOSCH tegen JAN, ligt de meeste nadruk vaak op de achternaam. Dit heeft weer tot gevolg dat in dit geval er in de meeste gevallen wordt besloten dat er geen gelijkenis is.

Positief voor Douwe Egberts waar Jacobs een voornaam is, toch? Nee, want Jacobs is in Ierland een achternaam. En aangezien een Iers merk is ingeroepen is het relevante gebied Ierland. Het Europese merkenbureau geeft toe dat Douwe Egberts voor een verschil zorgt tussen de merken, toch is verwarring niet uitgesloten en wordt de aanvraag van Jacobs Douwe Egberts afgewezen.

Vorige bericht: