Shaken, not stirred is de beroemde zin uit de James Bond films waarmee Bond aangeeft hoe hij zijn Martini wil hebben.

Deze zin werd door een Engels bedrijf als merk aangevraagd in de Europese Unie voor onder meer bier en non-alcoholische dranken. Danjaq, het bedrijf dat de rechten beheert van de James Bond films, maakte bezwaar en diende een oppositie in.

De zin is echter nooit als merk geregistreerd door dit bedrijf, je kunt immers niet alles registreren. Dus was de oppositie gebaseerd op een ongeschreven recht in de UK, namelijk het gebruik van deze zin. Danjaq diende veel bewijs in van dit ongeschreven recht, zoals artikelen waarin de zin wordt genoemd en iMDB referenties.

Het Europese Merkenbureau onderkent de bekendheid van de zin, maar ziet geen merkgebruik, namelijk gebruik als herkomstaanduiding van producten of diensten. Wel geeft deze instantie toe dat er auteursrechtelijke bescherming van toepassing kan zijn op de zin. Dit zou echter een basis moeten zijn voor een nietigheidsactie, aangezien deze grond niet ingeroepen kan worden (en is ingeroepen) gedurende de oppositieprocedure. Waarschijnlijk komt er dus, net als bij de James Bond films, een vervolg!

Vorige bericht:

 

Volgende bericht: