Er is ruzie om de naam Deep Purple, de naam van de legendarische rockband. Want wie is eigenaar van deze naam?

Deep Purple was het favoriete jazznummer van de voormalige gitarist van de band, Richard Blackmore. Alleen, deze gitarist vertrok al in 1993 uit de band. Toch diende hij 20 jaar later de naam DEEP PURPLE in als Europees merk. Deze aanvraag werd betwist door Ian Paice, een bestaand bandlid.

Een juridisch steekspel volgt waarbij alle facetten naar voren komen. Het wordt duidelijk dat er weinig was geregeld met betrekking tot de naam. Een merkrecht ontbrak en om die reden moet door Paice een beroep gedaan worden op ongeschreven recht uit de UK (passing off). Hierbij moet eerst duidelijk worden wie de eigenaar is van het ongeschreven recht. Dat blijkt de band te zijn, waarbij Blackmore met zijn vertrek hier dus niet meer deel van uitmaakt. Uiteindelijk trekt Blackmore aan het kortste eind en wint Paice, maar eenvoudig was het niet.

Indien de naam DEEP PURPLE als merk was geregistreerd, dan was het een stuk duidelijker geweest wie de eigenaar was en wie dus niet. Optreden op grond van een merkrecht tegen een jonger merkrecht maakt de kwestie ook een stuk eenvoudiger. Merkbescherming is bij bands en DJ’s erg belangrijk en kan toekomstige problemen met voormalige bandleden voorkomen. Goed nadenken over wie de eigenaar moet zijn, is dan van belang.

Vorige bericht:

 

Volgende bericht: