bobshoofdWie is Bob? Bob is een uit België overgewaaid persoon die nuchter blijft op feesten en partijen. Maar Bob is ook dit hoofd, vermoedelijk Bob, is onderdeel van een merk dat recentelijk in de Europese Unie is ingediend. Onder dit hoofd staat BOB Wines gevolgd door Bring Our Bottles.

‘Nuchtere’ Bob is bedacht door de Belgische overheid in samenwerking met de politie en de bierindustrie om te waarschuwen voor de gevaren van alcohol in het verkeer. Bob werd een groot succes en werd al snel opgepikt in Nederland en andere Europese landen zoals Duitsland.

Bob is nuchtere Bob, die houdt zeker wel van een wijntje, maar niet als hij nog moet rijden. BOB Wines is dus geen merk dat Bob naast zich wil dulden. Maar wat heeft voorlichting sec gezien te maken met de naam van wijn, behalve dat beiden wat tegenstrijdig zijn? Juridisch niet zo heel veel, niemand zal direct in verwarring zijn.

Maar de Belgische overheid heeft het merk BOB ruim ingeschreven, dus ook voor producten en diensten waarmee het merk liever niet geassocieerd wil worden. Dit deels defensieve merk geeft dus een instrument om dergelijke onwenselijke merken toch aan te pakken. Wel is er een keerzijde, want na vijf jaar zal het merk BOB ook daadwerkelijk voor die ruime producten- en dienstenomschrijving in gebruik moeten zijn genomen. Een oplossing is om het merk opnieuw aan te vragen voor de ruime lijst, waardoor de gebruikstermijn opnieuw gaat lopen. Hoewel dit ergens indruist tegen het systeem van het merkenrecht (de gebruikstermijn is er niet voor niets), kunnen er goede argumenten zijn voor een herhalingsaanvraag. In de Benelux is dit ook gewoon mogelijk, in de Europese Unie wordt deze optie al wat lastiger.

header-ikbenbob-campagnebeeld

Vorige bericht: