Is mijn merknaam beschikbaar? Je merknaam controleren met Onel

Uren, dagen, misschien wel weken of maanden heeft het gekost om een leuke bedrijfsnaam te bedenken en een logo te ontwerpen. Tekens waarmee je jouw bedrijf onderscheidt van dat van anderen. Merken, noemen we ze en het is belangrijk dat je ze goed beschermd, want na-apers en kapers liggen altijd op de loer. Laat daarom je merknaam controleren en registreren door Onel trademarks.

Om succesvol te kunnen optreden bij merkinbreuk, moet je een merknaam vastleggen in het merkenregister. Je ontvangt dan een merkrecht en daarmee het alleenrecht op het gebruik van je merk. Vanaf dat moment kun je anderen verbieden om dezelfde merknaam, of een naam die erop lijkt, ook te gebruiken. Maar voordat je een merk registreert, moet je eerst de merknaam controleren op beschikbaarheid. Doe je dit niet, dan is het goed mogelijk dat de naam al voorkomt in het merkenregister. In dat geval maak je inbreuk op de merkrechten van een ander, en wees gewaarschuwd, de gevolgen van merkinbreuk wil je liever voorkomen.

Je merknaam checken op internet

Als een merknaam al door iemand anders wordt gebruikt, zul deze waarschijnlijk wel uit de zoekmachines rollen. Voor een eerste indicatie kun je dus de merknaam checken op internet. Wees je er wel van bewust dat het online checken van het gebruik van een merknaam geen enkele zekerheid biedt over de beschikbaarheid ervan. Niet alle geregistreerde merknamen zul je op internet tegenkomen. Een online check volstaat dus niet, het is nog steeds mogelijk dat je inbreuk maakt. Wat je daarom altijd moet doen, is je merknaam laten controleren door een professional. Alleen dan weet je 100% zeker dat een merknaam beschikbaar is en dat je deze veilig kunt registreren en gebruiken.

Je merknaam controleren met Onel

Wil je de garantie dat een merknaam beschikbaar is? Laat dan de merknaam checken door Onel. We gebruiken speciaal ontwikkelde systemen om merknamen te controleren.

Vaak adviseren we ondernemers om eerst een identiek onderzoek te doen. Hierbij wordt gekeken of de identieke merknaam al voorkomt in het register. Met de resultaten van het identiek onderzoek en het bijbehorende advies van Onel, maak je vervolgens een weloverwogen keuze om de naam verder te laten checken met een beschikbaarheidsonderzoek. Bij dit onderzoek worden ook gelijkende merknamen gecontroleerd. Een belangrijke vervolgstap, omdat ook dit soort namen een probleem kunnen vormen voor het registreren en gebruiken van je merk.

Wil je helemaal volledig zijn, laat dan ook nog de merknaam checken door middel van een handelsnaamonderzoek. Het is namelijk mogelijk dat de merknaam niet in het merkenregister voorkomt, maar dat er wel handelsnaamrechten op rusten en ook dit kan problemen opleveren.

Handig, zo’n praktisch advies van Onel

Met een merkonderzoek van Onel en een helder en praktisch advies over de beschikbaarheid en registreerbaarheid van je merknaam, kun je een weloverwogen beslissing maken of je de merknaam gaat registreren en gebruiken. Als blijkt dat de merknaam niet beschikbaar is en de kans groot is dat je inbreuk maakt op de oudere merkrechten van iemand anders, adviseren we je over mogelijke vervolgstappen. Soms is een kleine wijziging al voldoende om een merknaam wel probleemloos te registreren!

Gevolgen van merkinbreuk

Besluit je uiteindelijk om je merknaam niet te laten controleren voordat je deze registreert en gebruikt? Dan zou je zomaar eens een sommatiebrief op de deurmat kunnen vinden van een merkhouder die het merk wél geregistreerd heeft. In dat geval heb je weinig macht en moet je mogelijk stoppen met het gebruik van de naam. Een behoorlijke impact op je bedrijf!

Wie is Onel trademarks?

Onel trademarks is een bureau waar je terecht kunt met al je vragen over merkbescherming. Al 50 jaar maken we merken sterk en houden we concurrenten op afstand voor ondernemers in diverse branches. Advies van Onel is snel, bondig en direct toepasbaar, omdat we weten dat je wel wat beters te doen hebt dan ellenlange juridische adviezen door te nemen.

Wat doet Onel trademarks?

Samen met Onel doorloop je de stappen die nodig zijn voor een optimale merkbescherming. Dat begint met een goed merkonderzoek om de beschikbaarheid van een merknaam te controleren. Daarna kunnen we voor jou een merkregistratie verzorgen in de Benelux, de Europese Unie of in diverse landen wereldwijd. Is je merk eenmaal geregistreerd? Hou dan in de gaten dat niemand inbreuk op je maakt, want in geval van merkinbreuk zal je zelf actie moeten ondernemen! Geen idee hoe je dit moet doen? Vraag dan ook eens naar onze bewakingsdiensten.

Hulp nodig voor het checken, registreren of bewaken van je merknaam? We adviseren je graag.
Bel 0294 417 150 of vul ons contactformulier in.

Neem contact op